Oostendse holebi’s geven tips aan stadsbestuur

V.l.n.r. Rebus-voorzitter Michiel De Sloovere overhandigt het memorandum aan schepen Tom Germonpre in het bijzijn van vrijwilligers Myriam Nys en Lieven Fonteyne. (Foto JGO)
Redactie KW

Met de overhandiging van hun memorandum wil het regenbooghuis Rebus, gevestigd in de Torhoutsesteenweg, een lijst met aandachtspunten voor de komende legislatuur voorleggen. De bedoeling is een inclusief beleid te voeren waarin rekening gehouden wordt met het welzijn van holebi’s en transgenders. “We merken elke dag het effect dat de verrechtsing van de maatschappij heeft op verdraagzaamheid “, zegt voorzitter Michiel De Sloovere.

Het memorandum, geschreven door de overkoepelende Vlaamse holebi- en transgender organisatie çavaria, bevat een reeks aanknopingspunten en tips.

“We vragen in ons memorandum bijvoorbeeld om een schepen aan te stellen die bevoegd is voor gelijke kansen. We zouden ook graag officiële documenten die uitgaan van het stadsbestuur genderneutraal maken, genderinclusieve toiletten te voorzien in de stad en de diversiteit die onze samenleving rijk is weerspiegeld zien in de beeldvorming van de stad”, legt Michiel uit. “Dat zijn allemaal op het eerste zicht kleine ingrepen voor lokale besturen, maar die wel het verschil kunnen maken voor holebi en transgender burgers.”

Met Rebus heeft Oostende één van de vijf regenbooghuizen van Vlaanderen. “De aanwezigheid van het regenbooghuis in Oostende toont aan dat we een echte stad zijn waarin de holebigemeenschap zich veilig en comfortabel moet kunnen voelen”, vult schepen Tom Germonpré aan.

“Eigenlijk is Oostende hiermee een wereldstad in pocketformaat. Qua inwoners zijn we misschien een kleine stad zoals Roeselare of Turnhout, maar mentaal spelen we eerder in de divisie van grotere steden zoals Gent en Antwerpen. Rebus is daar een indicator van, zowel als een duidelijk signaal naar holebi’s en transgenders van over het hele land dat ze in Oostende meer dan welkom zijn en dat er in onze stad geen plaats is voor onverdraagzaamheid.”

Kandidatencheck

De overkoepelende beweging çavaria lanceerde in aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen ook een website.

“Rebus vindt het belangrijk dat steden en gemeenten inzetten op een lokaal regenboogbeleid. Vandaar dat we in samenwerking met de andere Vlaamse regenbooghuizen een website hebben ontwikkeld waar kandidaten voor de lokale verkiezingen zich kunnen engageren voor onze actiepunten: www.stemmen2018.be. Bezoekers kunnen er nagaan welke kandidaten zich engageren voor een inclusief holebi en transgender beleid”, besluit Michiel. (JGO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier