Oostends tewerkstellingsproject krijgt 1,1 miljoen van Europa

We zien vooraan v.l.n.r. Thomas Dupon, coördinator van het opleidingsproject, burgemeester Johan Vande Lanotte en voorzitter van het Economisch Huis Sabine Friederichs. Achteraan v.l.n.r. poseren jobmarketeer Jan Polley, trajectcoach Hannah Thieuw, Tom Herremans van het agentschap Integratie en Inburgering Brugge-Oostende, trajectcoaches Tiffany Demelenne en Anneleen Bentein en Kathleen Devolder, teamleider van de Werkwinkel van VDAB Oostende. © HH
Redactie KW

Oostende krijgt ruim 1,1 miljoen euro Europese steun om een ambitieus terwerkstellingsproject van de voorbije twee jaar in 2018 en 2019 verder te zetten. De focus ligt op Nederlands leren voor mensen met een migratie-achtergrond en een rijbewijs behalen.

Oostende telt 1.100 werkzoekenden met een migratie-achtergrond. Om hen vlotter aan een job te helpen, startte in september 2016 een tewerkstellingsproject met 983.000 euro Europese subsidies, naast middelen van de provincie, het Sociaal Huis en de stad. Dat gebeurt via arbeidsgerichte taallessen, computerlessen en individuele coaching. Daarnaast is er een luik mobiliteit, dat werkzoekenden een theoretische rijopleiding en lessen op de rijsimulator biedt. Dat luik richt zich evenzeer naar mensen met een migratie-achtergrond als naar anderen.

“Het vervolgproject Oostende2Work werd goedgekeurd door het volledige gebudgetteerde bedrag van 1.113.453,56 euro“, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “Dat is belangrijk als erkenning, maar ook omdat het de mogelijkheid biedt om door te gaan in 2018 en 2019. Het Economisch Huis, samen met een uitgebreid netwerk aan lokale partners, neemt dus verder het voortouw om anderstalige werkzoekenden in Oostende duurzame kansen te geven op arbeidsmarkt.”

38% vond werk

“In vergelijking met het eerste project zullen we dit keer meer aandacht hebben voor het meten van technische competenties, onder meer behaald in het thuisland”, vertelt jobmarketeer Jan Polley. “Door competentieprofielen op te maken, willen de zeven projectmedewerkers de werkgevers op een objectieve manier overtuigen van de meerwaarde van de werknemers voor hun bedrijf. Onze goede relaties met heel wat bedrijven komen daarbij goed van pas. Deelname aan de georganiseerde activiteiten heeft een verplichtend karakter en afwezigheden worden gesanctioneerd.”

In totaal zijn op dit ogenblik 516 begeleidingstrajecten op maat opgestart, waarvan 388 voor mensen met een migratie-achtergrond in het luik taal en werk. 38% van die 388 vond via het project een duurzame job. De anderen worden verder individueel gecoacht naar werk. De mensen worden vooral tewerkgesteld in productie (27%), horeca (16%) en schoonmaak (18%). 55% werkt in Oostende zelf. De verhouding tussen mannen en vrouwen binnen het project bedraagt twee tegen één. Ook de uitstroomcijfers naar werk kennen dezelfde verhouding.

Rijbewijs

Aan het luik mobiliteit, dat niet alleen voor mensen met een migratie-achtergrond is bedoeld, namen in totaal 128 mensen deel. 101 cursisten volgden een theoretische rijopleiding en 76 mensen staan nog op de wachtlijst. Er zijn nieuwe startmomenten in januari en maart. 35 mensen volgden sinds maart les op de rijsimulator. “Dat cijfer moet nog naar omhoog”, erkent burgemeester Vande Lanotte, “maar er waren wat technische problemen in de opstartfase en de theoretische opleiding is gewijzigd, wat ook zijn gevolgen heeft gehad voor de lessen met de simulator.”

“We gaan de werking verder zetten en nog meer inspelen op de grote vraag naar technisch geschoolden”, aldus voorzitter van het Economisch Huis Sabine Friederichs. “Wie over technische kennis beschikt is zeker van werk in eigen streek, want heel wat zelfstandige ondernemers en grotere kmo’s hebben permanent tientallen vacatures voor deze profielen.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier