Oostende stelt eerste afvalstraat voor

De schepenen Bart Plasschaert, Nancy Bourgoignie en Arne Deblauwe, burgemeester Johan Vande Lanotte en de schepenen Martine Lesaffre, Krista Claeys en Jean Vandecasteele bij de eerste afvalstraat op de Opex. © HH
Redactie KW

In Oostende werd de eerste afvalstraat voorgesteld op de hoek van de Voorhavenlaan en de Taboralaan op de Opex. Je kan er terecht met pmd, glas, papier en karton en tegen betaling ook met restafval.

Het stadsbestuur plant om 100 ondergrondse afvalstraten te installeren in alle wijken van de stad tegen 2025. De eerste afvalstraat werd geïnstalleerd op de hoek van de Voorhavenlaan en de Taboralaan. “Voortaan wordt bij het uitvoeren van wegwerkzaamheden of uittekenen van nieuwe woonprojecten onmiddellijk rekening gehouden met het inplannen van deze ondergrondse afvalstraten”, legt schepen Jean Vandecasteele uit.

“Aanvullend alternatief”

De ondergrondse afvalstraten zullen ervoor zorgen dat het meest dagdagelijks afval in een centrale locatie in de wijk kan worden gedeponeerd, op een tijdstip dat de bewoners het beste uitkomt. “Het viel me op dat er meer en meer werd geklaagd over de netheid in het straatbeeld én dat we toch wekelijks massaal ons afval op de stoep zetten. Dit is zo tegenstrijdig. We zochten en vonden een aanvullend alternatief in de ondergrondse afvalstraten”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. Dit betekent niet dat de huis-aan-huisophaling verdwijnt. Het huidige systeem van afvalophaling blijft behouden. Ook de ophaling grof huisvuil blijft behouden. Mensen kunnen ook terecht op het containerpark.”

Vanaf 2018 zullen de containers bovendien sensoren krijgen, die aangeven wanneer de afvalcontainer bijna vol is. De ophaler krijgt die signalen door en zo kan het ledigen efficiënter worden gepland. Eventuele geurhinder en visuele impact worden beperkt doordat de containers ondergronds zitten. Ze zullen op de meest toegankelijke manier worden ingeplant in de omgeving. Je raakt er gratis pmd, papier en karton en glas kwijt, voor restafval tel je 0,50 euro per 40 liter neer.

Locaties

Er zijn nu al afvalstraten op de hoek van de Taboralaan en de Voorhavenlaan en op de Oosteroever in de Victorialaan en de Hendrik Baelskaai. Dit gebeurde tijdens de wegenwerken op deze locaties. Ook bij de nieuwe woonwijk in de Rietmusstraat is een ondergrondse afvalstraat opgenomen in de planning. Binnenkort komen er afvalstraten in de Luchthavenstraat, op het Mariakerkeplein en in de Blauwkasteelstraat. Het budget voor deze zes afvalstraten bedraagt 223.016,49 euro. Op de planning staan nog: de omgeving van de Spui, de parking van het stadhuis, de Dr. Verhaeghestraat, de hoek Mariakerkelaan en Kersenlaan en de Assisiëlaan.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier