Oostende krijgt een nieuw dierenasiel (dat deels betaald wordt met crowdfunding)

Redactie KW

Het Blauwe Kruis van de Kust krijgt volledig nieuwe gebouwen. Er waren al langer plannen in die richting, maar nu heeft de Stad Oostende ook het budget goedgekeurd. Binnen drie jaar moeten katten, honden, personeelsleden en vrijwilligers de verhuizing gemaakt hebben.

De gebouwen van het Blauwe Kruis aan het Maria Hendrikapark – in de Oostendse volksmond het Bosje – hebben hun beste tijd gehad. Ze worden afgebroken en 30 meter verder komt er een nieuw complex. “De beslissing is gevallen”, zegt voorzitter Fabrice Goffin. “Oostende maakt een budget van 500.000 euro vrij. De rest halen we op via een grootscheepse crowdfunding. Het gaat dan over nog eens 500.000 euro, die we willen ophalen in 24 maanden tijd. Veel geld, maar we zijn dan ook een speciaal dierenasiel. Onze werking, begeleiding van mensen die een dier willen adopteren, cursussen over gedrag en opvoeding van dieren zijn uniek. En dat gaan we nog uitbreiden met bijvoorbeeld geurtherapie voor de honden en een gedragsbegeleidingscentrum.”

“Het asiel neemt in Oostende een belangrijke plaats in en we willen de Oostendenaars ook iets teruggeven. De nieuwe gebouwen zullen opener zijn en een ontmoetingsplaats worden in het Bosje, waar wandelaars maar ook bedrijven welkom zijn. Het welzijn van onze dieren blijft daarbij op de eerste plaats staan, zo zetten we hondenkooien met getinte ramen, zodat mensen onze honden kunnen komen bekijken zonder hen te moeten storen.”

Binnen twee jaar gaat de eerste spade in de grond, acht maanden later zou er een nieuw asiel moeten staan. Met wellicht een nieuwe naam met daarin een verwijzing naar Oostends icoon James Ensor. Hij was in 1929 – toen het woord dierenrechten nog niet eens in het woordenboek stond – een van de oprichters van het eerste asiel.

(JDC – repro JDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier