Oostende heeft gunstig advies voor aanpassing geluidsnormen luchthaven

Redactie KW

Het stadsbestuur van Oostende geeft een gunstig advies op de vraag van de luchthaven om de maximum toegelaten geluidshoeveelheid per vliegbeweging te wijzingen.

De luchthaven van Oostende vraagt een aanpassingen aan de opgelegde milieuvergunningsvoorwaarden. De geluidsnormen waren op 1 januari 2015 veel strenger geworden. De luchthaven vraagt geen afzwakking van die normen, maar wel een meer geleidelijke invoering. De vraag is om nu voor de helft van de nacht vluchten terug te keren naar de situatie van voor 1 januari 2015. Vanaf 2020 zou dat voor een derde zijn en in 2024 zou de nieuwe norm dan volledig worden ingevoerd.

“Er is geen sprake van dat de normen die in 2014 van toepassing waren, zouden afgezwakt worden. Integendeel, ze worden strenger. Het is dus niet zo dat wij alles weer mogelijk maken”, beklemtoont burgemeester Johan Vande Lanotte. “Maar dat gebeurt wel minder snel dan aanvankelijk de bedoeling was. Het aantal vliegbewegingen ‘s nachts blijft beperkt tot een goeie 900 per jaar. Dat aantal verandert niet. Geen enkele luchthaven is strenger voor nachtvluchten als Oostende.”

Volgens Vande Lanotte is het aantal klachten over geluidshinder van Ostend Airport historisch laag: 1 klacht in 2014, 0 in 2013, 1 in 2012 en 1 in 2011.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier