Oorzaak gasontploffing in Beveren na vijf jaar bekend

De gasexplosie zorgde voor een ongeziene ravage in de Riddersstraat. Roos Vandenberghe (inzet) kwam daarbij om het leven. (Foto SB) © (Foto SB)
Philippe Verhaest

Vijf jaar na de zware gasexplosie in de Riddersstraat, die Roos Vandenberghe (63) het leven kostte, lijkt de oorzaak van het drama eindelijk duidelijk. Een fabricagefout aan het fornuis zou aan de basis liggen van de ontploffing. “62 van onze woningen liepen toen flink wat schade op, maar dat is niks vergeleken met de dood van Roos”, zeggen Stefanie Vandenabeele en Geert Depondt van bouwmaatschappij De Mandel.

Niets leek die bewuste dinsdag 27 augustus 2013 erop te wijzen dat er in de Riddersstraat in Beveren een ongezien drama zou plaatsvinden. “Ik herinner me nog dat het een erg mooie dag was”, zegt Stefanie Vandenabeele, directeur van bouwmaatschappij De Mandel. “Ik was op weg naar Langemark om er een akte te tekenen, maar onderweg kreeg ik telefoon. Er was een ontploffing gebeurd in onze woonwijk in Beveren, kreeg ik te horen. Meteen na het tekenen van die akte ben ik naar Roeselare teruggesneld, maar ik had nooit durven denken dat de gevolgen zó groot zouden zijn.”

“Ik hoorde de klap tot in mijn bureau op het OCMW”, pikt huidig De Mandel-ondervoorzitter Geert Depondt in. “De Riddersstraat was net een oorlogszone. Overal brokstukken en één woning die zo goed als helemaal weggeblazen was… Huisnummer 43, de woning van Roos Vandenberghe.

Snelle herstellingen

Uiteindelijk liepen 62 woningen van De Mandel schade op. “Allemaal in de Riddersstraat zelf en in de onmiddellijke omgeving. Maar die materiële schade verbleekte meteen toen kort na middernacht bekend raakte dat Roos het ongeval niet overleefd had. Voor veel bewoners van de wijk was die explosie een erg traumatische ervaring. We zijn dan ook zo lang mogelijk ter plaatse gebleven in het tijdelijke opvangcentrum dat in De Nieuwe Deure opgetrokken was”, stelt Stefanie. “We wilden er gewoon zijn voor die mensen.”

“We hadden liever vier huizen heropgebouwd en Roos nog onder ons gehad”

Omdat erg veel gezinnen door de explosie getroffen waren, schoot De Mandel meteen in actie. “Op woensdag kwamen de deskundigen van de verzekeringen al ter plaatse en op donderdag is onze eigen ploeg al gestart met de eerste herstellingen: kapotte ramen, deuren, garagepoorten… Die hebben we zoveel mogelijk zelf hersteld en tegen december 2013 waren die herstellingen zo goed als allemaal achter de rug.”

Twee woningen het huis van Roos en dat van de buren in huisnummer 45 moesten uiteindelijk afgebroken worden. “Die waren compleet verwoest. Twee jaar later konden we de twee nieuwe woningen in gebruik nemen. Die zijn ondertussen weer bewoond.”

Voor een vijftal gezinnen uit de Riddersstraat moest De Mandel een tijdelijk onderkomen vinden. “Enkele van hen zijn daarna gewoon in hun alternatieve woning gebleven en keerden niet meer terug naar de Riddersstraat. Om de confrontatie met het drama te vermijden? Dat kan, maar waarschijnlijk waren ze hun nieuwe woonst ondertussen al goed gewoon.”

De totale schade werd kort na de ramp op 750.000 euro geraamd, maar bedroeg uiteindelijk slechts 520.000 euro.

De oorzaak lijkt vijf jaar na de hevige explosie ook bekend. “Alles wijst in de richting van een fabricagefout aan het fornuis in de woning van Roos Vandenberghe”, stelt Geert Depondt. “De aankoop en installatie daarvan is een aangelegenheid van de huurder zelf. Wij adviseren enkel dat daarvoor een erkend vakman wordt aangesteld. De Mandel zelf treft geen enkele aansprakelijkheid. Roos was net thuisgekomen van een weekje vakantie en het gas dat langzaam ontsnapt moet zijn had zich opgehoopt in de woning. Blijkbaar zorgde een eenvoudige tik op een lichtschakelaar voor de explosie. Bijzonder jammer.”

Een jaar na de ravage organiseerden De Mandel en het stadsbestuur samen een herdenking in de wijk. “Daar waren erg veel mensen bij aanwezig”, herinnert Stefanie Vandenabeele zich. “We denken nog erg regelmatig aan haar. Want hoe groot de materiële schade ook was, haar dood zal ons altijd bijblijven. We hadden liever álle huizen heropgebouwd en Roos nog onder ons gehad.

De gasexplosie was het zwaarste ongeval dat De Mandel ooit meemaakte. “En hopelijk gebeurt het nooit meer. We wijzen onze huurders nog altijd op alle veiligheidsvoorschriften en voeren af en toe ook controles uit. Het hele verhaal bewees wel dat de samenwerking tussen De Mandel, de stad en de hulpdiensten erg goed zit. En als team zijn we dichter naar elkaar gegroeid. Wat onze eigen mensen toen gepresteerd hebben, blijft bewonderenswaardig.”

De bouwmaatschappij De Mandel heeft in 21 West-Vlaamse gemeenten bijna 5.000 woningen in portefeuille. Ongeveer 1.700 daarvan staan in Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier