Ook provincie weigert uitbreiding van mestverwerkingsbedrijf uit Schuiferskapelle

Vooral de bijkomende druk van het zwaar verkeer is de reden waarom de uitbreidingvergunning van Fita Compost door de deputatie werd geweigerd. © Foto WME
Redactie KW

Na de stad Tielt heeft nu ook het provinciebestuur zich negatief uitgesproken over de uitbreidingsaanvraag van het mestverwerkende bedrijf Fita Compost aan de Veldstraat in Schuiferskapelle. Dat vernemen we van schepen Simon Bekaert (SP.A), die tevens provincieraadslid is.

De deputatie heeft dus de aanvraag voor een omgevingsvergunning geweigerd voor het opdrijven van de capaciteit van de mestverwerking van 35.000 naar 50.000 ton per jaar. “Uit het dossier blijkt dat het bedrijf slechts een klein deel, zo’n 2.000 ton, eigen mest verwerkt. De rest wordt aangevoerd uit grote delen van West- en Oost-Vlaanderen”, zegt Simon Bekaert. “Het aantal transporten van en naar het bedrijf zou stijgen van 53 tot 78 per week, op het traject Biermanstraat-Brouwerijstraat-D’Hontstraat, dat vlak door de dorpskom loopt.”

“Geen alternatieven”

Toen in september de aanvraag door de stad werd uitgesproken, kon de uitbreiding voor CD&V wel, al voegde die partij eraan toe dat alternatieve routes moesten worden onderzocht. “Maar er zijn helemaal geen goeie alternatieven”, stelt schepen Bekaert. “Het bedrijf ligt op amper 500 meter van de dorpskern en de Veldstraat zelf maakt deel uit van het fietsroutenetwerk dat veel gebruikt wordt door de schoolgaande jeugd. We willen geen bijkomend zwaar verkeer in de woonkern, de woonwijk in de Brouwerijstraat en aan de school. De belangen van de inwoners van Schuiferskapelle gaan boven het commercieel belang van één bedrijf. Bovendien moeten we maar eens over het hele grondgebied van de stad de oefening maken of we al niet genoeg mestverwerking hebben. Al die mestimport van buitenaf naar Tielt, dat is toch nergens goed voor!”

Eerder nuanceerde zaakvoerder Filip Tack al de te verwachten impact van het bijkomende zwaar vervoer. Hij wees er ook op dat de uitbreiding weinig implicatie zou hebben op het landschap en dat er ook geen bijkomende geurhinder zou zijn. Over geurhinder zijn er op vandaag overigens ook nauwelijks klachten.

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier