Ook provincie weigert bouwvergunning voor moskee in Frère-Orbanstraat Oostende

Secretaris Ali Aftab (links) en imam Hussain Ashfach zullen nog even in de moskee aan de Romestraat moeten blijven. © HH
Redactie KW

Na het stadsbestuur weigert ook de provincie de stedenbouwkundige vergunning om een voormalige garage in de Frère-Orbanstraat 54 in Oostende in te richten als moskee.

De oudste moskee van Oostende is sinds 1988 gevestigd in de Romestraat. Maar het gebouw is te klein en de eigenaar, de vzw Pakistan Islamic Association, zocht en vond een nieuwe locatie in de Frère-Orbanstraat. Het stadsbestuur verleende in september een vergunning om enkele verbouwingen uit te voeren, maar trok die in dezelfde maand weer in nadat bestuursleden van de moskee, onder meer in de Krant van West-Vlaanderen, veel hogere bezoekersaantallen noemden dan wat in de bouwaanvraag was opgegeven. “Het schepencollege werd misleid”, liet schepen Kurt Claeys toen optekenen.

De Pakistan Islamic Association tekende beroep aan tegen de beslissing van het stadsbestuur om de vergunning in te trekken, maar kreeg nu ongelijk van de deputatie van de provincie West-Vlaanderen. “De vergunning werd geweigerd omdat de deputatie van oordeel is dat de locatie niet geschikt is als gebedshuis: er is momenteel nog onvoldoende duidelijkheid over het aantal bezoekers, waardoor er geen garanties zijn over de bestaande en toekomstige mobiliteitsdruk op het openbaar domein en over mogelijke geluidshinder”, luidt het.

De locatie in de Frère-Orbanstraat.
De locatie in de Frère-Orbanstraat.© HH

“Andere locatie zoeken”

“De aanvrager spreekt zelf van maximaal 75 bezoekers. In het dossier is er echter sprake van een capaciteit van meer 200 personen. In de huidige aanvraag wordt er geen enkele parkeerplaats op eigen terrein voorzien en zijn er ook te weinig fietsenstallingen. Bovendien kent de omgeving nu al een grote parkeerdruk. Het huidige ontwerp overschrijdt op die manier de draagkracht van de omgeving. De deputatie is dan ook van oordeel dat er een andere locatie voor een dergelijk gebedshuis dient gezocht te worden.”

Op 29 september 2017 trok het schepencollege de vergunning in voor de inrichting van een moskee in de Frère-Orbanstraat. “Het college had die vergunning eerder op 11 september 2017 toegekend. Het werd al snel duidelijk dat de opgegeven bezoekersaantallen niet klopten en de draagkracht van de buurt te boven ging. Ook de provincie West-Vlaanderen weigert nu de stedenbouwkundige vergunning van de moskee en volgt hiermee de beslissing van de stad”, aldus schepen Kurt Claeys (Open VLD).

(HH/MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier