Ook in Roeselare zijn er heel wat veganistische mogelijkheden

"Veganistisch worden, betekent niet dat je moet inboeten aan levensstandaard. Ik kan nog steeds heel lekker eten en zelfs ongezond eten", aldus Laban. © STEFAAN BEEL
Redactie KW

April is Try Vegan maand, een campagne van BE Vegan en EVA, twee veganistische organisaties. Tijdens deze maand kunnen mensen een maand lang alle dierlijke voedingswaren uit hun leven proberen te bannen. Steeds meer mensen worden vegan, een levensstijl waarin gestreefd wordt naar een voedingspatroon die volledig vrij is van dierlijke producten. Passen eigenaars van Roeselaarse horecazaken zich aan deze trend aan?

Laban Carlier uit Roeselare werd zo’n vijf jaar geleden veganistisch. Hij was toen als sinds zijn zestiende vegetariër. “Doorheen de jaren werd ik ouder en slimmer waardoor ik nieuwe inzichten kreeg. Er was één reden die mij tegenhield om de stap naar een veganistische levensstijl te maken: ik dacht dat ik het te moeilijk zou vinden en dat ik het niet zou aankunnen. Toen ik besefte dat dit eigenlijk geen reden was, want ik kon het niet weten zolang ik het niet geprobeerd had, heb ik vrij snel de overstap gemaakt”, aldus Laban. De campagne ‘Veertig dagen zonder vlees’ paste Laban toe op zijn eigen levensstijl, maar hij maakte er een veganversie van aangezien hij al lang geen vlees meer at. “Voor mij was het de ideale sperperiode om alles op te eten wat niet vegan was, zo hoefde ik geen voedsel weg te gooien. Eenmaal ik dan volledig vegan was, merkte ik hoe makkelijk het eigenlijk is om plantaardig te eten. Ik kan nog steeds alles eten wat ik daarvoor at, maar ik vervang gewoon het dierlijke door het plantaardige. Veganistisch worden, betekent niet dat je moet inboeten aan levensstandaard. Ik kan nog steeds heel lekker eten en zelfs ongezond eten. Mijn lievelingsgerecht is witloof in kaassaus met hesp. Ham vervang ik gewoon door ‘nepham’ en een kaassaus op basis van edelgistvlokken”, aldus Laban.

Steeds meer draagvlak

Volgens Laban zijn er veel redenen om vegan te worden en geen redenen om het niet te worden. “De gegeven redenen zijn vaak drogredenen. Ik hoor vaak ‘Als iedereen vegan zou worden, hebben de boeren geen werk meer’, dat is niet waar natuurlijk want boeren kunnen zich dan gaan specialiseren in het telen van groenten en fruit. Daar zal er dan veel meer van nodig zijn”, vindt Laban. Daarnaast ziet Laban vooral een probleem in de maatschappij. “In onze huidige samenleving is de standaard vlees eten. Dat is niet logisch, de standaard zou veganistisch moeten zijn, met opties voor vlees. Als ik een koffie bestel en ik vraag sojamelk in plaats van koemelk, dan moet ik vaak 0,50 euro meer betalen en dat terwijl koemelk produceren net duurder is dan sojamelk produceren. De logica hierbij is zoek, lijkt me.”

Het kan altijd beter, maar het is nog steeds beter dan niets

Toch ziet Laban veranderingen. “Er is steeds meer draagvlak als het gaat over vegan eten. Met de wekelijkse klimaatmarsen die er nu zijn, zal dat draagvlak alleen maar groter worden. Als we kijken naar Roeselare dan hebben er al verschillende horeca-uitbaters veganistische opties op de kaart, maar vaak is dit beperkt of moet het op voorhand aangevraagd worden. Toch zijn dat de restaurants waar ik vaak langs ga, omdat ik hen wil steunen. Bovendien, als ze merken dat er vaak naar veganistische maaltijden gevraagd wordt, zullen ze in de toekomst misschien wel hun aanbod vergroten.”

“Gaat de goeie kant op”

Als Laban kijkt naar het aanbod in Roeselare, dan vindt hij dat het beter kan. “Het kan altijd beter, maar het is nog steeds beter dan niets. Bovendien gaat het in Roeselare de goeie kant op, we mogen tenslotte niet vergeten dat Roeselare een landbouwstreek is met veel veeboeren. Het duurt dan even om iedereen te kunnen overtuigen. Als ik naar een restaurant wil waar geen vegan op de kaart staat, ga ik toch met de vraag of ze iets veganistisch kunnen klaarmaken. Als een kok niet vegan kan koken mag je er van uitgaan dat het restaurant niet met verse producten werkt. Het is dan aan jou om te beslissen of je daar wil eten of niet. Ikzelf ben al vaak terug naar buiten gegaan”, lacht Laban.

“Goed over nadenken”

Voor Laban zijn omgeving was het geen verrassing dat hij de overstap maakte naar een veganistische levensstijl. “Mijn omgeving eet sindsdien ook veel bewuster. Dat ze niet van de ene dag op de andere de overstap maken, is te begrijpen. Maar ik wil wel iedereen aanraden om er goed over na te denken, wij hebben immers een keuze in deze maatschappij. Wij weten dat er een overvloed is van planten en zaden die we kunnen eten zonder er iemand mee kwaad te doen. Iedereen zou er toch voor moeten kiezen om niemand kwaad te willen doen, in plaats van al die dieren pijn te laten lijden zodat onze magen gevuld kunnen zijn? We mogen niet verdringen dat we de oorzaak zijn, maar moeten het aanvaarden en beseffen dat we kunnen beslissen om er niet in bij te dragen”, besluit Laban.

Inksane, tatoeëren met vegan inkt

Bij tattooshop Inksane kan er ook getatoeëerd worden met veganistische inkt. “Omdat sommige chemische ingrediënten dierlijke producten bevatten, kregen we vaak de vraag of we ook veganistische inkt hadden. Toen de groothandelaar, waarbij we onze inkt kopen, dit begon aan te bieden, kochten we dit ook aan. Daarnaast is de inkt enkel op mensen getest en niet op dieren”, aldus Sandy Verfaille. Een verschil in tatoeëren is er zeker niet, en het is heel gemakkelijk aan te kopen. “We hebben naast inkt ook vegan nazorgproducten zoals zeep”, aldus Sandy.

Liv’ In Choc, ook in chocoladevorm

Lieve volgde een klassieke opleiding tot chocolatier. “Mijn nichtje is lactose-intolerant en kon nooit proeven van mijn pralines. Ik ben dan gaan experimenteren met vegan ingrediënten. Dat was trial-and-error want het moest niet alleen vegan zijn, het moest vooral lekker zijn”, aldus Lieve. Ze heeft nu een webshop met uitsluitend veganistische chocolade. “Ik ben zelf niet vegan, maar vind het wel belangrijk dat ik respect heb voor de filosofie van veganisten, vandaar dat er geen dierlijke producten binnenkomen in mijn atelier.”

‘T Orakel, vegan op aanvraag

Grieks restaurant ‘T Orakel heeft een ruim aanbod aan vegan maaltijden. “Mijn dochter Elena en ik zijn veganistisch. Elena staat in de keuken om veganistische maaltijden klaar te maken. We weten graag op voorhand wanneer er vegans komen eten, vooral op zaterdag”, aldus uitbaatster Soula.

“Daarnaast worden ook vaak veganistische avonden georganiseerd waarbij mensen kunnen kennismaken met veganistische gerechten. Zo is er woensdag 13 maart opnieuw een veganistische avond met zowel koude als warme maaltijden.”

Tina’s, aangepast gebak

Sinds de oprichting van tearoom Tina’s worden vegan opties aangeboden.

“Ik ben zelf vegan dus vegan gebakjes aanbieden in de tearoom leek mij een logische keuze. Ik zocht vaak vegan recepten op en integreerde deze dan in mijn assortiment. Het is helemaal niet moeilijk om veganistische gebakjes te maken. Ik zoek gewoon recepten op en vervang het dierlijke door iets plantaardig. Zo maak ik vegan brownies, confituur, appeltaart enzovoort”, aldus Leen Vandenbossche, uitbaatster van de tearoom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier