Ook de Izegemse scholieren willen zich laten horen voor het klimaat. Morgenochtend wordt de Grote Markt omgedoopt tot een heus protestplein, hoopt initiatiefnemer Marie Vandenheede (17).

De vijfdejaarsleerlinge Latijn-Wetenschappen aan Campus Bellevue roept alle jongeren die in Izegem naar school trekken op om een tweetal uren te staken. "Hopelijk zijn we met zoveel mogelijk", reageert ze. "Ikzelf ben al vier keer naar de donderdagbetogingen in Brussel getrokken en maakte ook al die op woensdag in Brugge en Kortrijk mee. Het is mij menens om iets aan ons klimaatbeleid te veranderen."

Nu wil Marie dat - samen met een vijftal gelijkgestemde zielen - ook in haar eigen Izegem doen. "Morgen vinden wereldwijd ruim negenhonderd acties plaats, dit is onze kans om Izegem ook op de kaart te zetten."

Het opzet is eenvoudig: om 10 uur verzamelen de scholieren op de Grote Markt, waar ze een anderhalf tot twee uur durende sit-in zullen houden. "Aanvankelijk wilden we een traject doorheen de stad afwerken, maar na overleg met de politie en de burgemeester hebben we besloten om onze actie tot de Grote Markt te beperken. Het is momenteel ook koffiedik kijken hoeveel mensen er zullen opdagen. We hebben flyers uitgedeeld aan het VTI, het College, IdP en Bellevue en hopen echt dat de Izegemse scholieren onze oproep massaal beantwoorden."

Als de actie een succes wordt, sluit Marie een vervolg niet uit. "Maar dan misschien op woensdagnamiddag of tijdens het weekend, want we kunnen ook niet blijven spijbelen, vind ik."