Ook begraafplaatsen rond Ieper kleuren bruin

24/07/18 om 19:37 - Bijgewerkt om 19:37

Op de vele militaire begraafplaatsen in de streek van Ieper staat het gras kurkdroog. De bruine kleur overheerst. "Maar een regenbui en alles is weer oké."

Ook begraafplaatsen rond Ieper kleuren bruin

Het gras en de planten op de oorlogsbegraafplaatsen die worden beheerd door de CWGC krijgt net zoals de landbouwgewassen af te rekenen met de felle droogte. "We proberen ons aan te passen aan de weersomstandigheden, maar je moet weten het hier niet altijd droog is. Twee jaar geleden stond alles nog onder water door hevige regenval. Er werd eerder al nagedacht over het gebruik van hitte resistente mediterrane planten, maar die overleven onze winter niet", zegt Scott Cumming, 'Horticultural Manager' bij de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). De CWGC gaat daarom op zoek naar kwaliteitsvolle grassoorten. "Daarnaast maaien we het niet korter dan 35 mm, anders wordt de kans op ziekte verhoogd", klinkt het.

Bewateren van de sites doet de CWGC niet. "Wij hebben 655.000 m² gras. Het zou niet alleen uit milieustandpunt niet te correct zijn om dat allemaal nat te spuiten, maar ook financieel en logistiek behoort het niet tot de mogelijkheden."

Naast begraafplaats Bedford House Cemetery in Ieper ligt een compostboerderij van de CWGC. "Al ons groenafval van onze sites wordt daar tot compost verwerkt", legt Scott uit. "Dat leggen we op de randen van de begraafplaatsen. Het is te vergelijken met een bodembedekker en het houdt het water wat langer in de grond."

De droogte bezorgt het tuinpersoneel nog andere taken. "Normaal zorgt een regenbui ervoor dat de grafstenen schoon blijven", zegt de manager. "Dat is echter nu niet het geval, zodat de tuinmannen dat manueel moeten doen met een borstel." Daarnaast maakt het personeel van de gelegenheid gebruik om bijvoorbeeld kapotte poortjes en dergelijke te herstellen.

(CMW - Foto EF)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!