Onze drie tips voor de Vrijetijdsmarkt

© DJW
Redactie KW

De Vrijetijdsmarkt van zaterdag 2 juni op de Zuidboulevard in Waregem wordt een drukke bedoening dankzij de zestigtal lokale verenigingen en organisaties die er van 15 tot 19 uur in een standje zichzelf zullen voorstellen aan het publiek. Het aanbod is vrij gevarieerd, gaande van de vereniging voor mindervaliden Somival over het gitaarensemble Alegria tot de Duitse Herdersclub Waregem.

Elke deelnemende groep is vertegenwoordigd door het bestuur dat niet alleen de werking van de vereniging zal toelichten, maar allicht ook nieuwe leden kan aanwerven. Tegelijk houdt de stadsbibliotheek zijn jaarlijkse verkoop van afgeschreven boeken en andere materialen. Alles wordt verkocht aan 50 eurocent per exemplaar. Voor tijdschriften is het zelfs maar 10 eurocent.

Daarnaast zorgde schepen van Feestelijkheden Chantal Coussement ervoor dat de bezoekers kunnen genieten van tal van attracties. “De Koninklijke Steltlopers van Merchtem zullen nadrukkelijk in het straatbeeld aanwezig zijn“, vertelt de Waregemse schepen. “Net als Theater Savooi en voor de allerkleinsten is er Theater Froefroe. Wij bieden ook de Home Made Markt een plaatsje op de site. Daar presenteren een tiental Waregemnaars hun ambachtelijk vervaardigde producten en materialen. Voor de kinderen is er het Vlieg-je-mee-parcours. En voor de sportievelingen staat de eerste editie van de Zwemloop op het programma. Ten slotte mag ik ook nog de vele workshops niet vergeten. Het wordt een hele zaterdagnamiddag lang fun en amusement op de Zuidboulevard.”

Whiskyproevers Golden River

Sinds 2013 is in Waregem het genootschap Whiskyproevers Golden River actief. De naam zegt het zelf: ze houden ervan om te proeven en te genieten van kwaliteitswhisky en dan vooral Schotse single malt. Voorzitter Patrick Vandenbussche uit Sint-Eloois-Vijve is in elk geval grote fan en zal dat samen met enkele andere leden van het bestuur zaterdagnamiddag zeker duidelijk maken op de Zuidboulevard. “Pure Schotse wkisky, vooral single malt: dat is de hemel en daar zijn alle leden van ons genootschap echt fan van“, vertelt Patrick. “Maar wij zijn daarom absoluut niet tegen andere whisky’s. Zo is bijvoorbeeld onze eigen Belgian Owl absoluut een aanrader. Een goed product dat evengoed in de markt ligt. Voor ons komt het er eigenlijk op aan dat wij genieten van het drankje.”

De vereniging organiseert zes tastings per jaar. Meestal vinden die plaats in ontmoetingscentrum De Linde in Sint-Eloois-Vijve. Af en toe gaan de whiskyfanaten ook op verplaatsing. “Per tasting betaal je ongeveer twintig euro per persoon”, aldus Patrick Vandenbussche. “Wij delen de prijs van de flessen door het aantal deelnemers aan de tasting, zodat het voor iedereen betaalbaar blijft. Je hebt whiskyclubs die een jaarlijks lidgeld van 150 tot 200 euro vragen. Dat doen wij niet. Voor Golden River gaat het van tasting naar tasting. Tijdens zo’n avondje zijn er toch telkens gemiddeld een zeventigtal leden present. Een nieuwigheid dit jaar is dat de club straks zelf een eigen vat whisky, dat al jaren ligt te rijpen bij een Nederlandse specialist, zal bottelen. Benieuwd wat dat zal geven”, besluit Patrick Vandenbussche.

Modelvliegtuigjes van Apollo Flyers

Onze drie tips voor de Vrijetijdsmarkt
© DJW

Je eigen modelvliegtuigje bouwen, er een motorblokje met batterij in vastzetten en het dan met afstandsbediening de lucht inlaten: dat is een jongensdroom die de leden van Apollo Flyers vzw realiseren. Voorzitter van de vereniging is Jean-Marie Lesage, een gewezen leraar van het Waregems VTI. De club die in Dottenijs over een oefenterrein van ruim een hectare beschikt, is zaterdagnamiddag present op Zuidboulevard. “Wij gaan er geen vliegtuigjes oplaten”, verduidelijkt Jean-Marie. “Maar je kan er wel kennismaken met een flightsimulatie, dankzij de computers die in onze stand staan. Daarnaast bieden wij onder andere voor de kinderen ook kleine bouwpakketjes aan. Daarmee is het heel eenvoudig om zelf een vliegtuigje in elkaar te knutselen. Daarmee doen wij mee aan Vlieg, het amusementsluikje dat georganiseerd wordt voor jongeren die naar de Vrijetijdsmarkt komen.”

De vereniging telt tussen de veertig en vijftig leden. Zij komen niet alleen uit Waregem, maar ook uit Kortrijk en Roeselare. “Tien jaar geleden werd Apollo Flyers opgericht”, schetst Jean-Marie Lesage het verhaal. “In de beginjaren konden wij in het Sportcentrum aan de Zuiderlaan terecht waar we in de sporthal kleine vliegtuigjes konden oplaten. Nu is het al een tijdje in Dottenijs mogelijk om er met onze vliegtuigjes bezig te zijn. Of het een dure passie is? Wel, voor zo’n 150 à 200 euro ben je volledig uitgerust. Daarvoor moet je dan wel naar gespecialiseerde winkels. Onder andere in Brugge vind je zo’n winkels. Maar je kan natuurlijk ook via het internet bestellingen doen.”

Opendeurdag in het BibLab

Onze drie tips voor de Vrijetijdsmarkt
© DJW

Sinds begin dit jaar zijn er in de ruimte waar voordien de Waregemse stadsbibliotheek was gevestigd creatievelingen aan de slag. Zij kunnen er een jaar lang hun ding doen. En dat is allemaal heel divers. Tijdens de Vrijetijdsmarkt houdt dit atelier, dat de naam BibLab kreeg, een opendeurdag en kunnen de bezoekers kennismaken met de werking ervan. “Er gebeurt hier elke dag heel veel”, vertelt Esther Maes, directeur van De Schakel (op de foto tweede van links, tussen schepenen Pietro Iacopucci, Jo Neirynck en Chantal Coussement). “In dit creatief labo zijn er nu onder andere twee jonge talenten bezig met het schrijven van een filmscenario. Daarnaast heb je er een artisanale bakker die het eerst eens wil uitproberen vooraleer de definitieve stap te zetten naar een eigen zaak. Eigenlijk is er hier ruimte genoeg voor artiesten, kunstenaars, jonge en startende ondernemers en dat willen we graag laten zien aan de bezoekers.”

Schepen van Cultuur Pietro Iacopucci voegt eraan toe dat het BibLab zoals eind vorig jaar voorgesteld van tijdelijke aard is. Maar misschien denkt het stadsbestuur aan een vaste plek waar creatieve Waregemnaars aan de slag kunnen gaan. “Wij gaan nu eerst kijken hoe we deze ruimte integreren in het geheel van het cultureel centrum. Daarvoor zijn er voorontwerpen en ontwerpen nodig. Plus natuurlijk een begroting van de investering. Tegen het einde van dit jaar zal het zeker voor het bestuur al duidelijk zijn hoeveel het plaatje zal kosten. De Schakel krijgt in elk geval een nieuw ingerichte cafetaria en het centrum wordt uitgebreid. Het echte werk is wel voor de volgende legislatuur.”

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier