Onverlaat laat volledig salon achter in Tiegemse Hellestraat

De afgelegen Hellestraat is populair bij sluikstorters. (foto XC)
Redactie KW

Enkele dagen na nieuwjaar ontdekten wandelaars een driedelig bankstel in de graskant van de Hellestraat. Er volgt een verontwaardigde post in de Facebookgroep Je bent van Anzegem als… met de oproep om het zwerfvuil op te ruimen. Volgens een buurtbewoner is het probleem bijna dagelijkse kost.

De Hellestraat is de baan die de Tiegemberg met de Stijn Streuvelsstraat verbindt. Een afgelegen weg, wellicht daarom ook zo populair bij sluikstorters. Een buurtbewoonster vertelt: “Een buurman meldde het sluikstort meteen aan de gemeentediensten, die altijd vrij snel komen opruimen. Het gebeurt hier zo vaak dat ik al gestopt ben er iets van te zeggen. De kleine hoeveelheden ruim ik zelf op.”

Op locaties waar veel zwerfvuil voorkomt, willen we camera’s installeren

Op klaarlichte dag

De buurtbewoonster heeft in de voorbije jaren zelfs al iemand betrapt die op klaarlichte dag zijn materiaal aan het weggooien was. “Maar dat zou ik nooit meer doen. Ik was vriendelijk en vroeg wat de man van plan was. Die man riep mijn naam, waar ik enorm van schrok, en vroeg me of ik hem niet wou verklikken. Ik heb toen gezegd dat ik hem niet zou aangeven als hij al zijn rommel terug meenam”, vertelt de buurtbewoonster die liever niet met naam in de krant komt uit angst voor “zotte sluikstorters”. De dame vertelt nog dat de boswachter vroeger vaak het afval onderzocht in de hoop aanwijzingen of sporen te vinden om de identiteit van de storter te achterhalen.

Schepen van Milieu Jeremie Vaneeckhout (Inzet) weet dat de gemeente een probleem heeft met sluikstorten: “Er wordt inderdaad veel zwerfvuil achtergelaten omdat Anzegem veel afgelegen plaatsen heeft. Mensen laten tijdens het wandelen vaak iets uit hun zak vallen. Die kan je nooit op heterdaad betrappen. Toverformules bestaan niet, het komt er vaak op aan om voldoende te controleren en te rekenen op de burgerzin van de bewoners om sluikstorters aan te spreken.”

Al enkele jaren controleren de gemeentewerkers het achtergelaten vuil op aanwijzingen naar mogelijke daders. “Op facebook zijn er momenteel inderdaad meer berichten over sluikstorten omdat oudejaar achter de rug is. Op veel plaatsen blijven vuurwerkresten en confetti liggen. Maar mensen worden er ook gevoeliger aan en gooien het op sociale media”, legt Vaneeckhout uit.

De gemeentediensten zijn bekend met enkele hotspots waar vaak zwerfvuil voorkomt. Vaak gaat het om verloederde industriegebieden of afgelegen straten. De site aan het station en het Balthasarstraat waar de vroeger slachterij was, zijn goede voorbeelden. “We willen samen met de intergemeentelijke maatschappij voor openbare gezondheid (IMOG) zwerfvuilcamera’s installeren op die plaatsen. IMOG heeft een aantal bewakingscamera’s aangekocht voor de volledige zone. We zullen natuurlijk niet aankondigen waar en wanneer we de camera plaatsen, anders storten ze gewoon 200 meter verder”, vertelt Jeremie Vaneeckhout. (XC)

Zwerfvuil melden, kan via een formulier op www.anzegem.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier