Ongerustheid over gedumpt everzwijn in Zandvoorde

© Foto: verkregen foto
Redactie KW

In Oostende is de afgelopen week ongerustheid ontstaan, nadat een dode everzwijn een week lang in een gracht langs de Grintweg lag. Na onderzoek bleek donderdag dat er geen tekeken van Afrikaanse varkenspest waren.

In de provincie Luxemburg werd twee maanden geleden de Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij twee everzwijnen. Het was de eerste keer dat de virale ziekte opdook in België sinds 1985. Toen was er een epidemie in West-Vlaanderen en moesten meer dan 30.000 varkens vernietigd worden. Sindsdien is er extra waakzaamheid in ons land.

Het dode everzwijn langs de Grintweg in Zandvoorde werd vorige week al ontdekt door een wandelaar. Hij merkte het dier met een afgehakte poot op in de gracht en verwittigde de politie. Toch duurde het tot woensdag vooraleer het kadaver werd opgehaald. “Er gelden momenteel strenge normen, niet in het minst door de gevallen van Afrikaanse varkenspest. De zaak ligt heel gevoelig bij de veekwekers. Zo is het niet onmogelijk dat het kreng niet in de buurt werd gedood, maar er wel gedumpt werd, gelet op de afgezaagde poot. Het werd in ieder geval niet aangereden”, zegt een bron bij het onderzoek.

Het is voor de vroegtijdige detectie van de ziekte heel belangrijk om everzwijnen, die dood of zwaar ziek werden aangetroffen, te melden aan de bevoegde regionale autoriteit voor ophaling en onderzoek

Het Agentschap voor Natuur en Bos coördineert een passieve en een actieve monitoring voor Afrikaanse varkenspest. Dat betekent dat elk dood aangetroffen everzwijn wordt onderzocht. Zowel Natuur en Bos als burgemeester Johan Vande Lanotte waren pas woensdag op de hoogte van het dode everzwijn. Dat is een week later dan dat het dier ontdekt werd. “We zijn inderdaad sinds gisteren (woensdag, nvdr) op de hoogte. De nodige staalnames zijn aangevraagd en we wachten op de resultaten”, zegt woordvoerder Marie-Laure Vanwanseele.

Burgemeester Vande Lanotte nam meteen de nodige maatregelen toen hij woensdag kennis kreeg van het dode everzwijn. “Het dier is daar gedumpt”, zegt Vande Lanotte. “Ondertussen is het er dus weggehaald. Uit onderzoek blijkt dat er geen tekenen van varkenspest zijn“.

Geen gevaar voor de gezondheid van de mens

De Afrikaans varkenspest vormt geen gevaar voor de gezondheid van de mens, maar is wel besmettelijk voor varkens en everzwijnen. De gevolgen zouden dus vooral van economische aard zijn. “Het is voor de vroegtijdige detectie van de ziekte heel belangrijk om everzwijnen, die dood of zwaar ziek werden aangetroffen, te melden aan de bevoegde regionale autoriteit voor ophaling en onderzoek”, klinkt het bij Natuur en Bos.

Dat het dode everzwijn een week lang in de gracht lag, is het gevolg van een communicatiefout. “De wijkagent heeft de verantwoordelijke van de dienst Openbaar Domein op de hoogte gebracht van het kadaver. Normaal moest dan de gespecialiseerde firma Rendac verwittigd worden om het dier op te halen, maar dat is blijkbaar niet gebeurd”, zegt politiecommissaris Carlo Smits. Toen de politie woensdag opnieuw een melding kreeg van het dode kadaver, werd een nieuwe procedure opgestart. Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren kwam het dier ophalen en nam de nodige stalen. Die bleken negatief te zijn. Hoe het dier in de gracht is beland, en aan wat het is gestorven is nog niet duidelijk. “Dat onderzoek loopt”, zegt commissaris Smits.

(DJ /DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier