Ongeneeslijk zieke Maithili (13) beslist zelf of ze nog verder wil vechten

23/05/18 om 10:04 - Bijgewerkt om 10:02

Ze is pas dertien jaar. Maar ze staat voor een beslissing die geen mens ooit zou willen maken. Verder gaan met een alternatieve behandeling voor haar ongeneeslijke ziekte of ermee stoppen. "Hoe hard ook, we moeten haar beslissing respecteren", aldus haar ouders.

Ongeneeslijk zieke Maithili (13) beslist zelf of ze nog verder wil vechten

Al 22 maanden lang vocht ze tegen een agressieve tumor in haar amper dertien jaar oude hoofd. Het is een klein mirakel, want de dokters gaven haar nog amper drie tot negen maanden. Maar nu raakt Maithili Vanhille uit Assebroek, een deelgemeente van Brugge, stilaan de hoop kwijt. In die mate dat het meisje eraan denkt om het op te geven. Mét de steun van haar ouders. "Ze is al zo lang aan het vechten. En ze is geen klein kind meer. Als zij zegt dat het genoeg geweest is zullen we haar in die beslissing steunen. Hoe moeilijk we het daar als ouders ook mee zullen hebben."

Delen

Als zij zegt dat het genoeg geweest is zullen we haar in die beslissing steunen

Eerst moest Maithili één tumor klein krijgen. Het ging wel om een agressieve hersenstamtumor. Ongeneeslijk, volgens de Belgische dokters. Maar zowel Maithili als haar ouders weigerden om zich bij dat verdict neer te leggen. Ze klopten bij dokters in Londen en in Keulen aan. Ze organiseerden benefieten om de honderdduizenden euro's die ze nodig hadden bij elkaar te krijgen. En uiteindelijk trokken ze naar Mexico voor een alternatieve - en nog niet bewezen - behandeling.

Die sloeg aanvankelijk heel erg goed aan. De tumor verkleinde en de activiteit werd tot een minimum herleid. Maithili kon plots weer schrijven en zette gigantische stappen voorwaarts. Maar in januari kreeg ze weer een zware klap te verduren. Want de dokters ontdekten een tweede tumor, zo'n vijf centimeter van de eerste. En die had zich in het deel van de hersenen dat de motoriek stuurt gevestigd. Het tienermeisje zag alle progressie die ze had gemaakt zomaar verdwijnen. Plots belandde ze in een rolstoel en werd ze afhankelijk van anderen.

Ongeneeslijk zieke Maithili (13) beslist zelf of ze nog verder wil vechten

"In amper twee weken tijd zag ze alles wat ze had bijgeleerd weer verdwijnen", zegt papa Sam. "Dat heeft haar mentaal zichtbaar gekraakt. Plots waren we onze strijdvaardige dochter kwijt. En we kunnen het haar niet kwalijk nemen. Ze heeft nu weer een lichtpuntje in die donkere tunnel nodig. Iets waar ze zich weer aan kan optrekken. Als ze bijvoorbeeld weer zou kunnen stappen, dan zou ze zeker weer moed vatten."

Delen

Stoppen met de behandeling komt eigenlijk overeen met euthanasie plegen

Maar voorlopig wordt Maithili vooral met haar beperkingen geconfronteerd. Zo ging ze onlangs drie dagen met haar leeftijdgenoten op kamp. "De vriendinnetjes waar ze vroeger mee ravotte deden dat gewoon nog steeds", zegt mama Stefanie Rotsaert. "Maar zij moest vanuit haar rolstoel toekijken. Een tienermeisje dat zo hard met de neus op de feiten gedrukt wordt, heeft het moeilijk. Dat is logisch."

Maar Sam en Stefanie blijven hun dochter steunen. Op 6 juni staat er opnieuw een sessie in Mexico gepland. De afspraak ligt vast, maar de vliegtuigtickets zijn nog niet geboekt. Het is Maithili zelf die daarvoor het licht op groen moet zetten. "We willen zeker zijn dat ze echt verder wil. De bestraling in België kunnen we niet uitvoeren. Want die zou ook goeie cellen kapot maken. Maar het is Maithili die mag beslissen of we er in Mexico mee door gaan."

Een ongelofelijke beslissing voor een meisje van amper dertien jaar oud. Want stoppen met de behandeling komt eigenlijk overeen met euthanasie plegen. Zowel zij zelf als haar ouders willen niet dat ze haar nog als een plantje langer hier zouden houden. "Dat zijn de moeilijkste gesprekken die je in je leven kan voeren", zegt Sam. "Op een gegeven moment zei ze: Waarom moet ik verder vechten als het toch niet verbetert? Het is ongelofelijk moeilijk om je kind zoiets te horen zeggen. Maar aan de andere kant weten wij ook hoe hard ze er tegen gevochten heeft. En hoe zwaar het voor haar al geweest is. Dus wij begrijpen het ook als ze op een bepaald moment zegt dat ze niet meer kan. Wij moeten dat respecteren."

Voor Maithili zelf blijft de beslissing voorlopig nog open. Haar papa omschrijft het momenteel als '50/50'. Hij hoopt uiteraard dat ze de moed terug vindt om verder te vechten. "Maar we moeten ook met het tegenovergestelde rekening houden. Of we daar op zich al verder over nagedacht hebben? Om eerlijk te zijn kennen wij het wettelijk kader hierover nog niet. Het zal pas zijn op het moment dat ze eventueel beslist om ermee op te houden dat we daar verder over zullen durven denken."

Het VTM-programma Telefacts brengt woensdagavond een reportage over Maithili's verhaal. Daarin volgden ze het gezin ook naar Mexico. "We hebben de reportage al gezien en hopen dat iedereen die ons steunde zo kan zien wat er met hun geld gebeurd is", zegt Sam. "Daarnaast is het voor ons gewoon belangrijk dat het voor kindjes die in de toekomst in dezelfde situatie belanden allemaal een beetje makkelijker wordt en dat zij wél financiële steun bij de overheid en bepaalde fondsen kunnen krijgen."

(TL)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!