Onduidelijkheid spoed AZ Zeno: Blankenberge overweegt gemeentelijk rampenplan

AZ Zeno Campus Blankenberge.
Redactie KW

Naar aanleiding van de aanslepende onduidelijkheid over de ontwikkelingen van de spoedgevallendienst bij AZ Zeno Campus Blankenberge, riepen burgemeester Ivan De Clerck en eerste schepen Daphné Dumery de gemeentelijke veiligheidscel samen.

De burgemeester van Blankenberge is duidelijk. “Veiligheid boven alles, desnoods kondigen we het gemeentelijk rampenplan af. De afgelopen drie maanden hebben wij alle mogelijke diplomatieke wegen bewandeld om een oplossing te zoeken voor deze absurde en levensbedreigende situatie. Ook de West-Vlaamse gouverneur heeft alles geprobeerd wat mogelijk is om oplossingen aan te reiken. Tevergeefs”, klinkt het.

Overbelasting bij omliggende spoedgevallendiensten

“Ondertussen werd de mugdienst vervangen door het PIT-project, maar de onvermijdelijke lange aan- en afrijtijden van de ambulances en de PIT naar Brugge vormen het grote probleem. Hierdoor wordt er veel kostbare tijd verloren en bovendien creëert dit een overbelasting bij de omliggende spoedgevallendiensten. Nochtans zijn alle kennis en uitrusting nog steeds in eigen stad aanwezig. Zeker met het hoogseizoen voor de deur dringt een efficiënte organisatie van de dringende medische hulpverlening in Blankenberge zich op.”

“Naast de ongeveer 40 % zestigplussers maken ook veel jonge gezinnen deel uit van onze bevolking. Op topdagen verviervoudigen we van 20.000 inwoners naar 80.000 mensen die op ons grondgebied vertoeven… Dat is het aantal van een grote stad of het dubbele van een topdag op Tomorrowland. Bovendien bedienen onze ambulances ook naburige gemeenten zoals Zuienkerke, de haven van Zeebrugge en ook De Haan/Wenduine”, aldus eerste schepen Daphné Dumery.

Onze eerste prioriteit gaat uit naar de veiligheid van onze inwoners en bezoekers

“Onze ambulanciers kloppen extra overuren en zorgen gelukkig met 200% inzet ervoor dat alle incidenten optimaal worden aangepakt. Maar met het drukke toeristische seizoen dat voor de deur staat, het afgekondigde warmteplan en de extra verkeershinder naar aanleiding van de treinstaking zie ik mij genoodzaakt om aan de alarmbel te trekken. Als burgemeester kan ik dit niet blijven aanvaarden.”

“Samen met de veiligheidscel zal ik de situatie op de voet volgen gedurende het zomerseizoen op drukke dagen. Als het noodzakelijk is, zal ik ook niet aarzelen om het gemeentelijk rampenplan af te kondigen. Dat houdt in dat we, indien nodig, bij de naburige gemeenten extra diensten, ambulances of mensen zullen opvorderen. Onze eerste prioriteit gaat uit naar de veiligheid van onze inwoners en bezoekers”, zegt de burgemeester.

Situatie is onhoudbaar

“We hopen dat de federale regering tijdig inziet dat de huidige situatie onhoudbaar is voor de inwoners, toeristen en voor onze ambulanciers en hulpdiensten, maar ook voor de overbevraagde spoeddiensten van Brugge in het bijzonder. Veiligheid boven alles”, klinkt het nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier