Onduidelijkheid over invulling gronden aan basisschool De Drie Beertjes

Het groene speeldomein dreigt verloren te gaan. © PH
Redactie KW

Het gemeentebestuur plande deze week een vergadering met de schooldirectie van De Drie Beertjes, de ouderraad en de bezorgde buurtbewoners om te bespreken welke plannen er juist op tafel lagen. De schooldirectie wil zo vlug mogelijk een schoolgebouw optrekken aan de Parkstraat, maar over de achterliggende gronden werd nog geen visie ontwikkeld vanuit de scholengroep.

Burgemeester Jos Sypré: “We zullen erover waken dat het project is afgestemd op de omgeving met voldoende aandacht voor open ruimte. Omdat wij burgerparticipatie heel belangrijk vinden om een breed draagvlak te bouwen, zal de ouderraad binnenkort samenzitten met het buurtcomité om voorstellen te doen naar een goede invulling van het gebied.”

Beperkte ontsluiting

“Goede ideeën zijn welkom. Het gemeentebestuur zou het in ieder geval jammer vinden, mocht de groene long worden volgebouwd, zonder meer. Anderzijds ziet het schoolbestuur in dat de grond praktisch niet te vermarkten en te verkavelen is door de beperkte ontsluiting. In het kader van het ‘brede school’-principe beogen we een kwalitatieve invulling die zowel goed is voor de school, als voor de buurt.”

Het gemeentebestuur streeft ook om de schoolomgeving verkeersveilig in te richten. De school is zelf vragende partij voor het inrichten van een schoolstraat in de Burgemeester Claeysstraat. “Dit wordt verder besproken”, aldus de burgemeester.

Parkeerdruk

“Veiligheid en mobiliteit in de buurt staat in Beernem hoog aangeschreven. Een groengebied dat tijdens schoolmomenten voor de kinderen toegankelijk is en erbuiten voor de buurtbewoners en andere recreanten behoort tot de mogelijkheden. De gemeente heeft echter geen plannen om het gebied dat als woongebied is ingekleurd, aan te kopen, laat staan voor een eventueel dure erfpacht te gaan. Door het verdwijnen van parkeerruimte langs de Parkstraat en door de cluster van handelszaken is er parkeerdruk in de buurt. Een oplossing kan gevonden worden door in de omgeving van de nieuwe school voldoende parkeerruimte te voorzien. We volgen het dossier heel goed op en zetten in op een sterk overleg met de buurtbewoners.”, aldus burgemeester Jos Sypré.

Graag groene invulling

Het actiecomité ‘Bange Buurt Beernem’ wil ook een reactie kwijt: “Wij vinden het positief dat er wordt gedacht aan een groene invulling die eventueel zowel door de school als door de buurt kan gebruikt worden maar wij werden tijdens de vergadering wel de mond gesnoerd als het over de inplanting van het nieuwe schoolgebouw ging. Daar mochten we niet op reageren.”

De algemeen directeur opperde eerder dat hij desnoods de school wil sluiten als we niet akkoord gaan of naar de pers stappen

In een vorige vergadering werd er al door de algemeen directeur geopperd dat hij desnoods de school wil sluiten als we niet akkoord gaan of naar de pers stappen. Wij zien de nieuwbouw liever komen op de plaats waar nu de oude gebouwen staan en afgebroken zullen worden. Zal men door het gebouw zo dicht bij de straat te bouwen uiteindelijk het gebruik van het groendomein achter de school niet verhinderen? Het geheel moet nog overzichtelijk en makkelijk bereikbaar zijn voor de leerkrachten die toezicht houden. Wij blijven alvast alert voor mooie beloftes die later dan misschien niet ingelost kunnen worden”, aldus de woordvoerster van Bezorgde Buurt Beernem. (PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier