Omnisportveldje vindt nieuwe locatie: “De jonge gezinnen waren er meteen voor gewonnen”

Schepen Tom Beunens op de site waar de nieuwe sportkooi moet komen. © HDV
Redactie KW

De eerste plannen voor een omnisportveld in Avelgem dateren al van 2013, maar zonder tegenslagen is het eind dit jaar dan toch zover. Niet op het pleintje aan de Stampkotstraat, wel aan in de nieuwe verkaveling aan de Munkkouter en Spinnerijstraat.

De initiële piste om een omnisportveldje aan te leggen aan de Stampkotstraat, tussen de wijken Ettenheim, Molendam en Pietersvel, stuitte op protest van de dichtste buren. “Begin 2018 organiseerden wij een infomoment over de mogelijke komst van zo’n sportveldje daar”, vertelt schepen van Jeugd Tom Beunens (Tandem). “Dat overleg verliep toen behoorlijk tumultueus en na afloop kwamen twee buren met een bezwaarschrift. Zo’n 25 gezinnen uit de nabije omgeving van het graspleintje ondertekenden dat bezwaar.”

De Provincie volgde de buren en trok de vergunning voor het veldje in. “Niet omwille van de inhoud van het dossier, wel omwille van de vorm”, aldus de schepen. “Wij hebben met het toenmalige gemeentebestuur beslist om voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober geen nieuwe stappen te zetten.”

55.000 euro

Het nieuwe bestuur van Gemeentebelangen en Tandem legde zich eind vorig jaar uiteindelijk neer bij het burenprotest en ging op zoek naar een nieuwe locatie. “Het leek ons weinig zinvol om tegen de wil van de buurt in onze plannen door te drijven”, zegt Tom Beunens daarover. “In januari dook de nieuwe verkaveling aan de Munkkouter op en niet veel later zaten we samen met de buren. Daar wonen heel wat jonge gezinnen, mensen die meteen gewonnen waren voor de komst van een sportveldje vlakbij.”

Het feit dat de meeste tuinen aan het sportveldje palen, zorgt voor de nodige sociale controle – Tom Beunens, schepen van Jeugd

De schepen hoopt in mei de stedenbouwkundige vergunning te pakken te hebben en nog dit najaar de sportkooi te kunnen plaatsen. “Uiterlijk begin 2020 moet het af zijn. De sportkooi, die zo’n 55.000 euro kostte, hebben we immers al en ook de aannemer was geregeld. Alleen moeten we nu wel een nieuwe procedure starten voor de grondwerken en dat vraagt wel wat tijd.”

Pannatornooi

Naast (mini)voetbal zullen er ook voorzieningen zijn om te basketten en zelfs mits het spannen van een net te volleyballen. “Het grote voordeel van deze kooi is dat we ze gemakkelijk in twee delen kunnen splitsen om er twee pannaveldjes van te maken”, aldus nog de schepen. De grote luxe is volgens Tom Beunens dat de buurt rond het nieuwe veldje heel goed aan elkaar hangt. “Van bij de start is er een buurtcomité, dat ontzettend goed draait. De mensen in de Munkkouter zien meteen opportuniteiten en spreken nu al van voetbaltornooitjes tijdens de zomerbarbecue bijvoorbeeld. Het feit dat de meeste tuinen ook aan het sportveldje palen, zorgt voor de nodige sociale controle. Ze zien hun kinderen spelen vanuit hun eigen achtertuin. Uiteraard is het pleintje ook open voor kinderen en jongeren uit de wijdere omgeving.”

De jeugdraad en de schepen zelf waren al langer vragende partij. “Ik ben dan ook ontzettend blij dat het er dit jaar eindelijk komt. Na jaren plannen en dromen, werd het wel tijd“, knipoogt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier