Olsenaar Jenpie tovert elk jaar huis en tuin om in kerstmarkt: “Enkel lichtjes aangekocht”

Tekst tekst (foto JF).
Redactie KW

Jean-Pierre Tytgat (63) uit de Heerweg in Olsene is al jaren een bekende figuur omwille van zijn kersthuis. Rond de feestdagen tovert hij zijn huis en tuin om tot wat je bijna een privékerstmarkt kan noemen. Tot 15 januari mag iedereen volop van al dit fraais meegenieten.

Dertien jaar geleden stelde Jean-Pierre, of Jenpie zoals hij beter bekend is, voor het eerst zijn woonkamer open voor vrienden en kennissen. Sindsdien is zijn kersthuis uitgegroeid tot een tent in de tuin, een model van het Atomium, een rad met kerstmannen, een oude draaimolen, schommels en nog veel meer. Dit alles wordt verlicht door meer dan 80.000 lichtjes. “Volgend jaar ga ik voor 100.000 lichtjes“, vertelt Jean-Pierre.

“Lichtjes zijn trouwens bijna het enige wat ik moet aankopen. De rest maak ik zelf. Ik was vroeger technicus bij pretparken. Het bijzondere daaraan is dat je alles moet kunnen, van lassen tot elektriciteit. Op die manier kan ik zelf gewoon materialen kopen en dan knutsel ik een klein reuzenrad ineen. De voorbereidingen beginnen al in oktober. Tot 15 januari zijn de mensen elke avond welkom bij mij, soms blijven ze plakken tot twee uur ‘s nachts.”

Uit de kosten

“Op die manier is het financieel perfect te doen en ook qua vergunningen is alles gekeurd. Vroeger verbruikte ik 26.000 watt per uur, maar nu heb ik LED-lichtjes en is dat slechts 1.300. Mijn vrouw staat achter de toog en ook de kleinkinderen helpen een beetje mee. Met de verkoop van eten en drank, geraken we meestal uit de kosten. Maar zelfs al zouden we er een beetje aan toesteken, dan stoort dat ons niet. Kerstmis is de mooiste periode van het jaar“, zegt Jenpie overtuigd. (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier