Olivier Adem uit Tielt: “Ik sloot mijn trouwfeest af met retrokoers Guidon Titan”

Olivier Adem: "Ondertussen telt mijn verzameling toch wel een achttal fietsen." © Foto KM
Redactie KW

Sinds zondag 22 april loopt in de Roeselaarse Paterskerk de expo ‘Collectioneurs kiezen uit hun koerscollectie’. Wie misschien ook wel een plaats op de expo had verdiend, is Olivier Adem. Wie op zoek is naar een retrofiets kan voor tips terecht bij de Tieltenaar. Sinds enkele jaren is hij immers de trotse eigenaar van een indrukwekkende verzameling retrofietsen.

Wanneer en hoe is het idee ontstaan om een verzameling retrofietsen aan te leggen?

Olivier Adem: “Sinds enkele jaren is er in Tielt de Guidon Titan, een retrokoers met ouderwetse fietsen. Het is een criterium met de nodige nostalgie, humor en randanimatie. De editie van 2017 viel een dag na ons huwelijk op zondag 8 oktober. Ik vond dat de ideale gelegenheid om onze trouw ludiek af te sluiten en schreef me daarvoor in. Natuurlijk moest ik voor de Guidon Titan met een oude koersfiets rijden, dus zo is mijn zoektocht van start gegaan. Al snel had ik een oud exemplaar van het merk Campione gevonden, weliswaar meteen met een Titan-stuur. Die werden gemaakt in Tielt, vandaar ook de verwijzing Guidon Titan. Die fiets bleek toch niet te zijn wat ik wou en na een volgende zoektocht vond ik een Flandria met een Titan-stuur. Zo is de bal wat aan het rollen gegaan.”

Je gaat dus bewust op zoek naar retrofietsen. Hoe ziet de evolutie van je verzameling eruit?

“Ik ga inderdaad bewust op zoek naar retrofietsen. Elke fiets heeft zijn charme en geschiedenis. Ik kocht eerst wat ik mooi vond. Na zelf wat meer opzoekingswerk te hebben gedaan over oude koersfietsen, ben ik meer gaan zoeken naar onderdelen. Intussen had ik hier en daar enkele kaders op de kop kunnen tikken. Nu probeer ik de kaders die ik gekocht heb af te monteren met Campagnolo. Dus ik wil niet alleen een mooi ogende fiets qua kader, maar technisch wil ik ook wel een stapje verder gaan.”

“Ik kocht eerst gewoon wat ik mooi vond. Pas daarna deed ik opzoekingswerk”

Hoeveel fietsen telt je verzameling al?

“Ondertussen telt mijn verzameling toch een achttal fietsen, maar ik heb nog materiaal liggen om een zestal extra fietsen bijeen te steken.”

Op welke exemplaren ben je het meest trots?

“Raar maar waar, maar mijn fiets waar ik de Guidon Titan 2017 mee heb gereden, een Flandria Freddy Maertens, daar ben ik trots op. Nochtans is er niets speciaals aan, maar ik vind die mooi. Dan zijn er nog twee fietsen waar ik zeker ook trots op ben. Mijn Chesini Criterium van eind jaren 70 en mijn Plum Vainqueur die ik helemaal aan het restaureren ben. Bij mijn Chesini probeer ik een purist te zijn. Voor de Plum wijk ik daar wat van af. Ik monteer ze wel af met Campagnolo en op iedere fiets die ik opbouw, wil ik een Titan-stuur monteren.”

Naarmate je fietsenverzameling toeneemt, heb je ook meer ruimte nodig om ze te stockeren. Bewaar je de fietsen thuis?

“Eind vorig jaar ben ik begonnen met de verbouwing van onze zolder, omdat er een tweede kindje bijkwam. Nu, die zolder was eigenlijk te groot om daar slechts één kamer van te maken. Dus heb ik de zolder gesplitst in een kamer en een berging/mini-werkplaats. Daarnaast heb ik in Oostrozebeke nog een klein atelier, waar ik ook wel wat kwijt kan of wat kan werken.”

“Voor mijn volgend project zou ik me graag wat meer verdiepen in het baristagebeuren”

Gebruik je de retrofietsen zelf nog om mee te fietsen, zeker nu het mooie weer er stilaan begint aan te komen?

“Ja, dat is in eerste instantie de bedoeling. Ik verlang inderdaad naar mooi en zonnig weer om af en toe eens een fiets uit te kunnen halen en er een klein ritje mee te maken.”

Ben je zelf een gepassioneerd wielrenner of volg je het wielrennen niet zo?

“Ik heb een nieuwe koersfiets en mountainbike staan, waar ik zoveel mogelijk probeer mee te rijden. Door mijn vele bezigheden komt het er echter te weinig van. Eigenlijk is het nog maar sinds dit wielerseizoen dat ik de koers wat meer volg.”

Zijn er naast het verzamelen van fietsen nog hobby’s waar je je mee bezighoudt en wat meer wenst over te vertellen?

“Goh, heb je een paar dagen? Eerlijk waar, jammer dat een dag maar 24 uur duurt. Maar om dan toch op de vraag te antwoorden: ik ben al 18 jaar met fotografie bezig en hou ervan om wat meubels of spullen te maken in hout. Voor mijn volgend project zou ik me graag wat meer verdiepen in het baristagebeuren. Binnen een jaar mag je me dus nog eens interviewen.” (lacht)

Privé

Olivier Adem woont in de Oude Kapellestraat in Tielt met zijn vrouw Celine Herman en hun twee kindjes Juul en Linde.

Opleiding en loopbaan

Als student volgde hij de richting topograaf en beroepsmatig is hij werfleider voor de firma Visser & Smit Hanab.

Vrije tijd

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met fotografie, retro koersfietsen en schrijnwerk.

(Kenny Martens)