Oldtimerclub Fusee uit Roeselare viert 20-jarig bestaan

Staand van links naar rechts: Yves Gryson - Francine Six - Philippe Deruyck - Mireille BeernaertVooraan van links naar rechts: Nicolaas Sinnesael - John Maes - Sophie Deruyck & dochtertje Edith
Peter Soete

Het zijn drukke tijden voor Philippe Deruyck. De 57-jarige stichter en voorzitter van oldtimerclub Fusee legt, samen met zijn enthousiaste medewerkers de laatste hand aan het feestweekend ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de club.

“Op 10 november 1998 zijn we van start gegaan met onze oldtimerclub Fusee en zaterdag met ons clubfeest bestaan we dus dag op dag 20 jaar”, lacht voorzitter Philippe Deruyck. “Ik ben van jongsaf al gefascineerd door mooie wagens en dat is nog steeds niet veranderd. Mijn oudste oldtimer is een Opel Kapitän uit 1964. Mijn ouders hadden die wagen nieuw gekocht en die werd enkel gebruikt om op zondag naar de mis te rijden en om op vakantie te gaan. Het is een wagen met een volle voorbank en dat was ideaal voor een gezin met vier kinderen (lacht).”

“Die wagen bleef in de familie en op een bepaald ogenblik vroeg ik mijn vader of ik met de Opel mocht deelnemen aan een activiteit van een oldtimerclub. Dat was natuurlijk geen probleem en ik werd zelf lid van die club.”

Houten chassis

“Na verloop van tijd heb ik echter die club verlaten en zelf een oldtimerclub gesticht. Ik wilde meer ‘gedurfde’ activiteiten organiseren zoals meerdaagse ritten met de oldtimers. Zo werd Fusee geboren en op vandaag hebben we 132 clubleden.”

“In onze club verwelkomen we wagens tot 1975 en echt exclusieve wagens. Waarom wagens tot 1975? Omdat dit het jaar was waarop chroom stilaan verdween op de wagens, denk maar aan de bumpers in chroom. Uiteraard mag een wagen uit 1978 maar van modeljaar 1973 ook lid worden van onze club. En met exclusieve wagens bedoelen we auto’s die door hun geringe productie-aantal een zeldzaamheid zijn en sowieso altijd goed onderhouden zullen worden en uiteindelijk ook oldtimers worden. Denk maar aan een Morgan, een Engelse sportwagen met een houten chassis. Je kunt dat inderdaad nu nog nieuw kopen maar dergelijke wagen zal na verloop van tijd zeker nooit bij een schroothandelaar belanden!”

“Wij hebben die restrictie tot 1975 ingebouwd omdat ik vind dat er te pas en te onpas oldtimerkentekens worden uitgedeeld. Let maar eens op de O-platen die dagdagelijks rondrijden voor woon-werkverkeer. Dat is helemaal de bedoeling niet. Die wagens zijn daar ook niet op voorzien: er is geen verplichte keuring voor dergelijke wagens ook.”

Verplichte keuring

“Ik vind het dan ook helemaal geen slechte zaak dat de oldtimerleeftijd vanaf januari 2018 op 30 jaar is gebracht. In Nederland is het trouwens nog veel hoger. En bij ons zullen oldtimers in de nabije toekomst ook om de drie jaar naar een verplichte autokeuring moeten.”

“Met onze club hebben we al die jaren, naast daguitstappen, dus ook meerdaagse ritten gedaan. We trokken er iedere keer vier dagen op uit met het verlengde weekend van Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart. We hebben al de Calvadosstreek en Engeland verkend. In 2010 hebben we zelfs een veertiendaagse oldtimerreis ondernomen. We hebben de Tour de France gedaan waarbij we op geen autosnelwegen hebben gereden en we aan een totaal van 3.700 km kwamen. En in 2013 hebben we dit nog eens overgedaan en zijn we via Frankrijk naar Andorra en Spanje gereden. Voor 2021 plan ik nog één grote reis: we zullen met de oldtimers de Route Napoléon afrijden om dan de Franse kust af te rijden en via Vichy en Reims opnieuw naar België te rijden. Dat wordt wellicht de laatste veertiendaagse reis maar de vierdaagse uitstappen blijven natuurlijk op de kalender staan. Met Hemelvaart 2019 trekken we op culinaire ontdekkingsreis in het noorden van Frankrijk.

Feestweekend

Op vrijdagavond 9 november treedt de live band Lily Cry om 20.30 uur op in café De Biekorf in Ardooie en op zondag 11 november om 11.30 uur in Irish Tunes in Roeselare. Inkomkaarten zijn ter plaatse te verkrijgen. Op zaterdag 10 november is er het jubileumclubfeest in Zaal Ter Maerel in Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier