Okra is met 750 leden een van grootste verenigingen in Waregem “Betaalbare zaal nodig”

"Ik lees zeer graag boeken maar heb het zo druk dat ik er amper één uur per dag aan toe kom", zegt Marc Bossuyt, voorzitter van Okra. © VFB
Redactie KW

Seniorenvereniging Okra is met 750 leden een van de grootste verenigingen van de stad. Voorzitter Marc Bossuyt is dus een tevreden man, al zit het hem niet echt lekker dat de organisatie in hartje Waregem niet over een betaalbare zaal beschikt waar tot 200 mensen binnen kunnen. “Ik hoop dat de oude bibliotheek een invulling krijgt als polyvalente ruimte voor verenigingen.”

Marc Bossuyt is 76 maar aan rusten is hij nog niet toe. “Weet je dat hij bijna nog meer werkt dan vroeger” zegt zijn vrouw Christiane. “Ik heb er hem toch kunnen van overtuigen dat hij voor Okra beter niet meer meegaat als reisleider van meerdaagse reizen in het buitenland. Marc houdt het nu bij eendaagse trips in Nederland, Frankrijk en België.”

Je moet niet katholiek zijn om lid te worden. Iedereen is welkom

Ben je het eens met je vrouw dat je het beter nog iets rustiger aan zou doen?

(Lacht) “Ik vind van niet. Ik ben graag bezig met Okra, maar heb ook veel werk met het COC. Dat is de Christelijke Onderwijscentrale, waarin ik nog altijd actief ben. Ik zou dat niet kunnen missen. Ik lees heel graag boeken, maar heb er amper de tijd voor. Als ik aan één uur per dag lezen toe kom, zal het veel zijn.”

Okra staat voor Open, Kristelijk, Respectvol en Actief. Hoe is het gesteld met dat christelijke aspect?

“Het blijft in de eerste plaats een inspiratiebron voor onze organisatie. Dan denk ik aan de sociale rechtvaardigheid die we voorstaan, de verdraagzaamheid en de zorg voor de medemens. Je moet evenwel zeker niet katholiek zijn om lid te worden. Iedereen is welkom. We hebben een heel divers publiek. De meeste leden zijn gepensioneerde werknemers, maar er zijn ook gewezen zelfstandigen of mensen met een vrij beroep. Veel heeft er mee te maken dat we veruit de sportiefste en veelzijdigste seniorenvereniging zijn van Waregem.”

Ik hoor je zeggen: ‘zorg voor de medemens’. Worden jullie soms geconfronteerd met mensen die in armoe leven?

“Dat gebeurt en we hebben daar zeker ook oog voor. We werken met contactpersonen en die gaan bij al onze leden huis-aan-huis met het Okra-magazine. Hun antennes zitten uit en als zij iets zien waaruit blijkt dat iemand het moeilijk heeft, gaan ze die persoon aanraden om contact te nemen het Welzijnshuis.”

Met 750 leden is Okra een grote organisatie. Reikt jullie invloed tot in het schepencollege?

“Er zijn contacten met het stadsbestuur. Ik ben zelf actief in de seniorenadviesraad en Okra is ook lid van de sport- en de cultuurraad bijvoorbeeld. Zo bereik je toch bestuurders. Onze grootste bekommernis is bekend bij het schepencollege. We zouden graag hebben dat de oude bibliotheek wordt omgevormd tot polyvalente ruimte, ook geschikt voor verenigingen. Wij missen in het centrum van de stad een betaalbare zaal waar 200 mensen binnen kunnen. Het is toch vreemd dat er diverse ontmoetingscentra zijn in de rand van de stad, zoals op de Biest of ‘t Gaverke maar in hartje Waregem niet.”

Okra is een seniorenvereniging voor 55-plussers. Is dat geen moeilijke spreidstand. Een 60-jarige heeft immers andere interesses dan een 80-jarige.

“Daar houden we rekening mee. Okra Sport bijvoorbeeld pakt uit met kortere wandeltochten van 5 kilometer voor 75-plussers of voor mensen die minder mobiel zijn. Voor onze sportievere senioren zijn er langere afstanden. Andere activiteiten, zoals onze feesten, zijn dan weer meer geschikt voor de hele groep.”

Tot slot, heb je als begeleider van eendaagse trips tips voor wie een daguitstap plant?

“Charleroi is een aangename verrassing. De stad is volop in beweging in positieve zin. Louvain-La-Neuve is ook een aanrader. En ook Noord-Frankrijk en Zeeland bieden heel wat mogelijkheden.” (Freddy Vermoere)

“Geen reden tot paniek”

In een reactie op de kritiek dat er geen betaalbare zaal is voor verenigingen in hartje Waregem zegt schepen van Cultuur Pietro Iacopucci (CD&V) dat er “geen reden is tot paniek”. “We zijn van plan om beneden in De Schakel nieuwe zalen te creëren voor de verenigingen. Al zal ook De Schakel er gebruik van maken. De blauwe en de rode zaal in De Schakel kunnen nu al gebruikt worden door verenigingen.” (vfb)

BIO

Marc Bossuyt (76) is getrouwd met Christiane Beyens (75). Ze wonen aan de Zuiderlaan in Waregem. Ze hebben samen twee kinderen: Joke (52) en Neeltje (50). Er zijn ook vier kleinkinderen: Ibe, Robbe, Louis en Henri. Marc is al vijftien jaar gepensioneerd. Hij volgde de opleiding leraar geschiedenis en werkte als leraar algemene vakken in de Sint-Jorisschool in Menen. Daarnaast gaf hij in bijberoep geschiedenis bij de Paters Oblaten in Waregem en Nederlands bij de Broeders Maristen in Pittem. (vfb)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier