Okra Beitem viert 40-jarig bestaan met feestmaal en optreden

Teamleider José Carbon van Okra Beitem. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Op zaterdag 24 november bestaat Okra Beitem dag op dag 40 jaar. “Een dergelijke belangrijke verjaardag mogen we niet onopgemerkt laten voorbijgaan”, aldus teamleider José Carbon.

Tot 24 november 1978 moesten de leden van Beitem van de toenmalige ‘Katholieke Bond van Gepensioneerden’ zich voor alle activiteiten verplaatsen naar Rumbeke-centrum. Toen telde de Rumbeekse afdeling maar liefst duizend leden.

“Met het openbaar vervoer liep de verplaatsing via het station van Roeselare. Daar nam men de bus naar Kortrijk om in centrum Rumbeke af te stappen. Heen en terug was men bijna een halve dag onderweg”, lacht José. Het opstarten van een eigen afdeling, nu trefpunt genoemd, drong zich op.

Eigen afdeling

Initiatiefnemer en ondervoorzitter Michel Lepoutre, gesteund door pastoor Odiel Decouttere, hield op 24 november 1978 de afdeling Beitem, afgebakend door de vroegere parochiegrenzen, boven de doopvont in de pastorie. Maria Dekeersmaecker was de eerste voorzitter, nu teamleider genoemd.

De afdeling telde van meet af aan 250 leden. Spijtig genoeg kwam Michel Lepoutre in de maand december, amper enkele weken na de stichting, bij een verkeersongeval om het leven.

“Ik droom van een nieuwe gemeenschapszaal voor alle Beitemse verenigingen”

“Momenteel telt ons trefpunt 130 leden en 12 bestuursleden. Veel van onze leden zijn kwieke 80-plussers. Ons oudste lid is Maria Coussement. Zij telt 96 lentes en was lange tijd bestuurslid”, gaat José verder. “Ons huidig kernteam bestaat uit vijf bestuursleden: financieel verantwoordelijke Jenny Selsschotter, verantwoordelijke voor de administratie Antoine Vanpeteghem, Christine Bentein verzorgt de PR, Lieve Sinnesael zorgt bij bepaalde bijeenkomsten voor gebed en duiding en ikzelf als teamleider. We zijn een hechte ploeg en ik wil ze bij deze hartelijk danken voor hun grote inzet.”

Activiteiten

“Onze activiteiten zijn zeer divers. We hebben twee infonamiddagen per werkjaar, daarnaast organiseren we veel ludieke en ontspannende activiteiten, zoals petanque, fietsen, gezelschapspelletjes, paas- en kerstviering, een herfstfeest en een herdenkingsmoment, waarop we de overleden leden en hun familie van het voorbije jaar gedenken. Onze twee dagreizen zijn in geen tijd volgeboekt en ze hebben ons reeds op zoveel mooie en interessante plaatsen gebracht. Het volgen van de Poperingse volkssportroute is jaarlijks een schot in de roos. Verder is er het kermisfeest in juli en onze sterwandeling in oktober, die ons trefpunt Beitem voor de hele regio organiseerde en waaraan het vierde jaar verzorging van het VISO-Hof van ‘t Henneken reeds enkele jaren deelneemt. Dit is een mooie interactie tussen jongeren en senioren. Dit jaar waren er 33 leerlingen en drie leerkrachten van de partij”, vertelt José, die nu reeds iedereen wil uitnodigen op hun eetfestijn van zondag 10 februari 2019.

Jubileum

“Ons 40-jarig bestaan wordt op zaterdag 24 november uitgebreid gevierd”, vervolgt José. “We starten met een dankviering, gevolgd door een receptie, met huldiging van verdienstelijken. Na het feestmaal volgt een optreden van charmezanger Paul Bruna. Plaats van gebeuren is de turn- en eetzaal van de vrije basisschool Beitem en PC De Schakel.”

“Op naar 50 jaar Okra Beitem”, poneert teamleider José Carbon tot slot vol overtuiging. “Hopelijk worden mijn twee dromen waar: nog meer aansluiting vinden bij jongere senioren én de realisatie van een nieuwe gemeenschapszaal voor alle Beitemse verenigingen binnen de ontsluiting van de site rond de ontwijde kerk. Okra Beitem verleent haar volle medewerking aan het nog op te zetten (bouw)project.” (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier