Odiel Grimonprez was de oudste inwoner en laatst oud-strijder van Zillebeke

De leden van de Oud-Strijdersbond brachten Odiel Grimonprez een laatste eer. © EG
Redactie KW

Vrijdag vond in de Sint-Catharinakerk de begrafenis plaats van Odiel Grimonprez. Odiel was de laatste oud-strijder 40-45 van Zillebeke en tevens de oudste inwoner van het Vijverdorp.

Odiel Grimonprez werd geboren in Wevelgem op 4 juli 1920 en overleed op 14 januari 2019 in het Jan Ypermanziekenhuis op de leeftijd van 98 jaar. Hij werd geboren in een kroostrijk gezin. Tijdens de wederopbouw van Zillebeke na de Eerste Wereldoorlog, kwam het gezin in de Zandvoordestraat wonen, waar zijn ouders een café uitbaatten. Odiel werd zowel bij de mobilisatie van 1939 als 1940 opgeroepen, en vocht mee in de 18-daagse veldtocht van 1940.

Odiel bleef ongehuwd wonen in het ouderlijke huis. Odiel was de laatste oud-strijder van Zillebeke die aangesloten was bij de Oud-Strijdersbond 40-45. Odiel was fier op wat hij indertijd voor zijn vaderland betekend heeft en kon daar op een boeiende en emotionele manier over vertellen.

Een aantal jaren terug drukte hij de wens aan de bestuursleden van de Oud-Strijdersbond van Zillebeke uit om op zijn begrafenis de nodige aandacht te schenken aan zijn bijdrage voor het vaderland. Odiel was meer dan 50 jaar trouw op post tijdens de herdenkingsmis op 11 november. Zolang zijn gezondheid het toeliet, zorgde hij elk jaar rond 11 november dat het monument van Generaal Strzelczyk in de Wervikstraat er netjes bijlag. Zolang zijn gezondheid het toeliet, was het ook aanwezig op de jaarlijkse bloemenhulde aan het monument.

(EG)