OCMW Kortrijk introduceert mobiel ‘wijkcentrum’ de Voiture

Met de Voiture kunnen de wijkteams van OCMW Kortrijk zich quasi overal vestigen. © LOO
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Binnenkort trekken de Kortrijkse wijkteams er met de Voiture op uit. Een schenking van 25.000 euro maakte hun droom van een mobiele evenementenwagen waar. Het Instituut voor Volkswarmte bouwde een oude paardentrailer om tot een feestwagen. “Met de Voiture willen we mensen samen brengen.”

De Voiture is geen kale trailer maar een opvallende retro-paardenwagen met alle moderne voorzieningen. De wijkteams van OCMW Kortrijk droomden al langer van een mobiele component. Iets waarmee ze tot bij de mensen konden komen, daar waar geen wij geschikte ruimtes zijn en die evenementen en buurtfeesten een extra toets kan geven. De droom van de wijkteams werd plots realistisch door een milde schenking van een bezoekster van het wijkcentrum De Zonnewijzer.

De dame in kwestie schonk 25.000 euro met de opdracht om een evenementenwagen te maken. Dankzij een subisidie van de Nationale Loterij van 20.000 euro konden we de plannen beginnen smeden,” zegt OCMW-voorzitter Philippe De Coene. De aankoop en de verbouwing van de trailer kostten 45.000 euro.

Positieve vibe

“De feestbus moest een DJ-boot hebben, een bar met koelkasten en plaats om tafels en stoelen te vervoeren. Bovendien moest de wagen aantrekkelijk zijn, een beetje opvallend zodat de interesse van voorbijgangers gelokt zou worden.” Via een openbare aanbesteding, waarvoor verschillende creatieve constructeurs een ontwerp indienden, koos een jury voor de inzending van ‘Het Instituut voor Volkswarmte’ uit Nazareth. “Wij willen mensen verbinden, door middel van mooie objecten kan je de wereld veranderen. De Voiture brengt gezelligheid en een positieve vibe teweeg”, legt Colin Temple van Het Instituut voor Volkswarmte uit.

De oude paardenwagen – die eigenlijk rijp was voor de schroothoop – werd omgebouwd tot een rijdende publiekstrekker met de naam Voiture. Koetswerk met een gouden afwerking, veel hout en een stuk van een silo als dak trekken de aandacht. In de bus komt in de toekomst een verwijzing naar de schenkster maar het wijkcentrum wil de anonimiteit van de dame in kwestie bewaren.

De Voiture hoort bij de missie van de wijkteams. “We willen eropuit trekken”, zegt Philippe De Coene, “en komen in wijken we anders niet geraken omdat er geen ontmoetingscentrum is of omdat er geen geschikte buitenruimte is. Het geeft ons ook een kans om mensen in eenzaamheid te bereiken.” De Voiture zal opduiken op allerhande festiviteiten en events in de stad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier