Obus lag na ontdekking enkele dagen aan herdenkingsheuvel in Anzegem

Dit springtuig van wel 40 cm werd gevonden door een kind bij de herdenkingsheuvel in de Landergemstraat. © XC
Redactie KW

Net op de dag waarop de kinderen van de kunstacademie op zaterdag 8 september in een opvoering WAR-rig in de Stringe de oorlog herdenken, werd een granaat gevonden tijdens de hieraan verbonden gidsbeurten op de herdenkingsheuvel in de Landergemstraat.

Het onding werd gevonden door een kind om 17.35 uur aan de herdenkingsheuvel in de Landergemstraat waar een Duits militair kerkhof was. De politie kwam ter plaatse, maar liet de granaat liggen.

Schepen Koen Tack (N-VA), was op dat moment aanwezig als schepen van Onderwijs en zag alles gebeuren. “Toen ik aankwam hoorde ik van omstaanders dat een kind dat met zijn ouders naar de herdenkingsheuvel kwam voor de gidsbeurt een obus had gevonden. Ik heb toen de politie gebeld om het springtuig op te halen. Ze vroegen de afmetingen van het ding, dat was ongeveer 40 centimeter”, aldus Koen Tack.

De politie arriveerde 10 minuten later, maar maakte de schepen duidelijk dat ze de granaat niet mogen meenemen in de combi. “De politie heeft er toen een politielint rond gehangen. Ze vertelden dat de Belgische ontmijningsdienst DOVO er wel zou omkomen als ze in de buurt waren, maar dat kon dus nog dagen duren. Die bom lag hier open en bloot met een opvallend politielint rond. Iedereen kon die zomaar meenemen. Stel je voor, ik heb dus de locatie zo stil mogelijk gehouden, om niemand op ideeën te brengen”, vertelt schepen Tack.

De bom werd vervolgens met een doek afgedekt zodat hij niet meer zichtbaar lag en er werd een dranghekken voor geplaatst. Dinsdag werd de bom door de ontmijningsdienst opgehaald.

(XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier