Nu ook eerste Thaise keuken in Langestraat

Jan Beernaert en Wiphada Fueangbun brengen de authentieke Thaise keuken op je bord. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Langestraat heeft er met Wiphada Thai Food & Take Away een culinaire aanwinst bij. Wiphada Fueangbun en Jan Beernaert, die overigens een kindje verwachten, brengen erg democratisch geprijsde Thaise gerechtjes op het bord. “Het is altijd mijn droom geweest om een eigen restaurant te beginnen”, zegt Wiphada, die al zeven jaar in ons land woont en eerder in Thaise restaurants in het Brusselse en in Mechelen werkte.

Het gaat behoorlijk hard in de Langestraat. In het pand met huisnummer 93 starten Wiphada Fueangbun en Jan Beernaert met de uitbating van Wiphada Thai Food & Take Away. “De zaak is dus vernoemd naar Wiphada, mijn toekomstige echtgenote. We zouden graag trouwen maar eerst moet er nog heel wat papierwerk in orde gebracht worden”, vertelt Bruggeling Jan Beernaert.

Koh Samed

“Wiphada en ik hebben elkaar leren kennen toen we beiden op vakantie waren op het Thaise eilandje Koh Samed. Intussen is Wiphada ook in blijde verwachting van ons kindje.” Wiphada vult aan: “Ik woon en werk al in België sinds zo’n zeven jaar en kwam naar hier met mijn dochter. Toen ik in België kwam, ging ik in Mechelen wonen en ik werkte in Thaise restaurants in Sint-Katelijne-Waver en in Antwerpen. Ik droomde er altijd wel van om mijn eigen restaurant te runnen.”

Jan heeft ook al zijn eigen traject in de horeca gelopen. “Ik heb school gelopen aan Ter Groene Poorte en werkte zo’n acht jaar voornamelijk als kelner in de horeca. Onder meer in het Kimpinski hotel en in de Meridian op de Markt. Op een bepaald moment had ik het toch wat gezien en wilde ik een andere richting uitgaan”, vertelt Jan. “Ik heb toen in avondschool een opleiding fietshersteller gevolgd. Het boeide me wel om met mijn handen te kunnen werken en het was eens helemaal iets anders. In Maldegem heb ik toen een tijdje in loondienst gewerkt bij een fietsenwinkel maar toen ik Wiphada leerde kennen ben ik mee gestapt in haar avontuur en haar droom en nu zet ik me fulltime in voor Wiphada Thai Food & Take Away.”

We willen bewust laagdrempelig zijn, dus de gerechtjes zijn niet duur

“Voorheen huisde op dit adres nog een vestiging van Balls & Glory en daarna zat er een pittabar. Wij zijn in januari begonnen met de renovatiewerken en hebben quasi alles zelf gedaan. Daarom heeft het ook een tijdje geduurd voor we de deuren konden openen. Het basisinterieur is eerder sober en we kleden dit aan met Thaise accenten.” Jan trok ook voor hij Wiphada kende al regelmatig naar Thailand en is helemaal mee in het Thaise verhaal. “Ik ben echt verzot op de Thaise keuken. Nu eet ik bijna iedere dag Thais en het verveelt nog niet, integendeel.”

Gezonder dan friet!

Opmerkelijk zijn de erg democratisch prijzen in dit Thaise eethuis. Je kunt er al een volwaardige schotel met rijst, groentjes en kip achter de kiezen steken voor zo’n 8 euro. Wiphada biedt ook een aantal soepen met fijne groentjes en bijvoorbeeld scampi aan. “Hier kan je dus snel terug voor een lekkere hap en ik durf zeggen dat het toch wel iets gezonder is dan een pak friet”, lacht Jan.

“We hadden laatst een klant die vond dat het hier lekkerder was dan in Thailand dus dat ervaren we wel als een compliment… Ook met de locatie zijn we erg tevreden. De Langestraat is in volle expansie; er komen telkens meer leuke horecazaken en winkels bij. Ik durf zeggen dat het al drukker is dan verwacht. We willen bewust laagdrempelig zijn dus de gerechtjes zijn inderdaad niet duur. Het is de Thaise traditie om per tafel meerdere gerechtjes te bestellen zodat je overal eens van kunt proeven. En dat is met onze prijzen zeker mogelijk.”

Wiphada wijst er zelf op dat ze de authentieke Thaise smaken op het bord brengt. “Hoe ik de Thaise keuken zou omschrijven? Het is een smaakvolle en gezonde keuken. De keuken is zeker minder vet dan de Westerse”, stelt ze. “Ook vis en grote garnalen gebruiken we graag. En zoals je zult zien op onze kaart werken we veel met curry, look, koriander en kokosroom. Ook vegetariërs en zelfs veganisten zullen op onze kaart zeker hun gading vinden.”

Brugs dialect

Wiphada heeft het intussen erg naar haar zin tussen de Bruggelingen. “Ik volgde lessen Nederlands maar het is zeker niet eenvoudig. Zeker het lokale Brugse dialect begrijpen valt me soms zwaar. Maar de Bruggelingen zijn heel er sympathiek en behulpzaam. Zoals gezegd woonde ik ook nog in Mechelen… Als ik mag kiezen; geef me dan toch maar de Bruggelingen”, lacht Wiphada.


Wiphada is elke dag geopend van 11 uur tot 21 uur. Woensdag is de sluitingsdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier