Norovirus treft nu ook wzc Yserheem in Diksmuide

De ingang van wzc Yserheem met op de voorgrond de werken aan de nieuwe parking. (foto ACK)
Redactie KW

De cafetaria in het woonzorgcentrum Yserheem in Diksmuide is voorlopig gesloten. In het rusthuis zijn bewoners besmet met vermoedelijk het norovirus. Om verspreiding te voorkomen, gelden een aantal maatregelen.

Ruim 30 bewoners van het Diksmuidse rusthuis zouden besmet zijn met de maag- en darminfectie. “Het is uitzonderlijk dat zoveel mensen aan het virus lijden”, bevestigt bevoegde schepen Jan Van Acker (Idee Diksmuide). “Het gaat om één derde van onze in totaal 104 bewoners. Het probleem situeert zich vooral op het tweede verdiep. Het is nog niet helemaal zeker dat het om het norovirus gaat, maar het vermoeden is groot. De maag- en darminfectie treft vooral kinderen en senioren van wie de weerstand minder groot is. Ook een paar personeelsleden van Yserheem zijn ziek. Over een paar dagen zal de ziekte over zijn hoogtepunt heen zijn. Er is geen risico dat het virus zich ook buiten de rusthuismuren zal verspreiden. We hebben een aantal maatregelen genomen. Zo is de cafetaria voorlopig gesloten. Iedereen moet de handen voldoende ontsmetten zowel bij het binnen- als buitengaan. Bewoners die ziek zijn, blijven op hun kamer. Bezoekers raden we af om verschillende senioren te bezoeken om verspreiding tegen te gaan. Het personeel draagt ook mondmaskertjes.”

Directrice Isabelle Bolle ontkent dat het om 30 bewoners gaat. “Het klopt wel dat een aantal bewoners het virus opliep. Het norovirus verloopt als volgt: de eerste dag zijn de mensen ziek, de tweede dag kunnen ze alweer eten en de derde dag kunnen ze al de gewone activiteiten hervatten. In deze periode zijn er over heel Vlaanderen uitbraken van het norovirus, te vergelijken met de griepepidemie. Wij zitten natuurlijk met een groep mensen die heel vatbaar is en daarom zetten wij ook nu nog meer dan normaal in op desinfecteren, algemene hygiëne en handhygiëne. De bewoners worden met alle mogelijke zorgen omringd om het virus snel onder controle te krijgen.”

(GUS/ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier