Nog steeds te weinig bezoekers voor Nationaal Tabaksmuseum in Wervik

Redactie KW

Op de gemeenteraad dinsdagavond in Wervik kwam de oppositiepartij CD&V tussen over het vorig jaar aantal bezoekers in het Nationaal Tabaksmuseum. In 2016 zijn dat er 5.010 geweest. Volgens schepen van Toerisme Philippe Deleu (N-VA) waren dat er vorig jaar 5.390. Opmerkelijk: men zou een bezoekersonderzoek doen maar volgens het autonoom provinciebedrijf Westtoer is dat niet nuttig.

Het tabaksmuseum bestaat dertig jaar. In de gouden jaren parkeerden er volle autocars voor de groepsbezoeken en telde het museum in de Koestraat tot 15.000 bezoekers per jaar. Dat aantal ging geleidelijk aan achteruit tot 11.000 à 12.000. Maar nooit stelden de bezoekerscijfers zo teleur als de afgelopen jaren.

In 2016 kenden we qua bezoekers een dieptepunt“, aldus Hendrik Ingelbeen (CD&V) over de cijfers. “Vorig jaar waren er dan wel acht procent meer bezoekers”, reageert schepen Philippe Deleu. “We zijn één van de weinige musea die qua bezoekersaantallen zijn gestegen. Er is een stijging van het aantal groepsbezoeken.”

Ingelbeen wilde ook meer weten over al dan niet een bezoekersonderzoek. “Ik zeg niet dat dit niet nodig is, maar we gaan het efficiënter doen en op een andere manier”, zegt Deleu. “We hopen dat de tijdelijke tentoonstelling Wervik 2050 nu gaat zorgen voor een push, want het gaat nu veel meer over de Wervikse geschiedenis.”

De bevoegde schepen kijkt ook uit in de richting van eigen inwoners die trouwens elke eerste zondag van de maand het Tabaksmuseum gratis mogen bezoeken. “Nog te veel Wervikanen hebben nog nooit het museum bezocht”, aldus Deleu. “Dat is zoals met het recreatie-eiland De Balokken. Twee derden van de Wervikanen is daar nog nooit geweest, maar ging wel naar het provinciaal domein De Palingbeek…”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier