Nog meer samenwerkingen tijdens de Gardeboefeesten in Oekene

Zittend Carsten Debeuf-Boudrez, Thorsten Debeuf-Boudrez en Jurre Verbrugghe en staand Frederik Declercq, Valerie Bocukaert, Bart Deforce, Patrick Vanneste, Christine Hoornaert, Jeannie Vanhoo, Jet Vandehinste, Willy Vanzielegem, Marnick Desal en Krien Debeuf-Broudrez denken al na over de 45ste editie. (Foto JCR) © (Foto JCR)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Tijdens het derde weekend van september staat Oekene opnieuw in het teken van de 44ste Gardeboefeesten. Een weekend lang, en eigenlijk zelfs al daarvoor, zijn er tal van activiteiten. Nieuw is de fuif op vrijdagavond, de schlagernamiddag op zondag is dan weer volledig gratis.

De vlaggetjes wapperen opnieuw in het centrum van Oekene. Dat kan alleen maar betekenen dat de Gardeboefeesten dichterbij komen. In het weekend van vrijdag 14 tot en met zaterdag 16 september is de tent op het dorpsplein opnieuw het epicentrum voor heel wat activiteiten. “Al beginnen we er eigenlijk al komende zondag 9 september aan”, begint Gardeboe-voorzitter Frederik Declercq te vertellen. “Het is het tweede jaar op rij dat we de Gardeboerit een weekje eerder dan gewoonlijk organiseren. Uit het verleden bleek het voor de deelnemers iets te druk tijdens het Gardeboeweekend zelf. Dus verzamelen ze zondag al in het centrum van Oekene voor een bepijlde rondrit met oldtimers.”

Het is niet het enige verlengstuk van de eigenlijke feesten, want op donderdag 13 september is er Oekener Festspiele in organisatie van Oekene Inviteert. “Een klassiek concert in de Sint-Martinuskerk. Het wordt een huldeconcert aan Adriaen Willaert, met daarnaast boeiende muziek van Monteverdi, Lauridsen, C. De Rore, enz. Het concert wordt verzorgd door het Roeselaars Kamerkoor onder leiding van Bart Naessens”, horen we van bezieler Joris Olivier.

Ticketprijs 18 euro in voorverkoop, aan de deur 25 euro, inclusief receptie. Reserveren kan op rekeningnummer van vzw Collectief ‘De Link’: BE72 7310 3026 8116 met vermelding ‘concert 13/09’.

Seniorennamiddag

Op vrijdag 14 september is er om 14 uur de seniorennamiddag in de feesttent. “Daarbij is er een optreden van het orkest De Kringband, zij brengen covers van van de jaren 60, 70, 80 en 90. De deelnemers betalen slechts 5 euro en krijgen nog eens koffie en gebak”, horen we van Frederik. “Na de officiële opening en koers is het ‘s avonds aan de jeugd. Daarbij werken we voor het eerst samen met KSA Hocana die in de tent hun Fluwo Fjiste organiseren. Dat is de jaarlijkse fuif van de jeugdbeweging die normaal in hun lokaal plaatsvindt, maar eigenlijk is het daar te klein. In hun zoektocht naar een oplossing kwamen ze bij ons terecht. Wij stonden meteen open voor het voorstel. Als we elkaar kunnen versterken dan doen we dat. We werken graag samen met anderen, zeker met jongeren, het kan naar de toekomst toe alleen maar lonen.”

Verwacht je dus maar aan heel wat fluo op vrijdagavond, de beats worden verzorgd door de dj’s Cwolle, Mathouse en Majar. In voorverkoop betaal je 5 euro, aan de deur 7 euro. “Wie het niet zo op dansen heeft, kan op vrijdagavond in De Platte Tube terecht voor een optreden van Rock Stovrie.”

“We staan er nog altijd en dat zal in de toekomst ook zo zijn”

Op zaterdag 15 september staan er twee grote activiteiten op het Gardeboemenu. “In de namiddag hebben we een gratis kindernamiddag met kinderdisco, ponyritjes, demo trial, enz. ‘s Avonds verwachten we opnieuw heel wat volk voor de zesde editie al van I Love The Music, met Dj Ghost, Partyshakerz XL en de dj’s Bolle, Steve en Tom.” Vooraf betaal je 9 euro, aan de deur 12 euro. “Tot vorig jaar hadden we in samenwerking met de mensen van De Wiek ook nog de rommelmarkt, maar die vindt dit jaar helaas niet meer plaats. De laatste jaren kregen ze iets te vaak met slecht weer te maken en dat bleek nefast.”

Gratis schlagers

Op zondag tot slot is er een aperitiefconcert, een eetfestijn (15 euro) én een gratis schlagerfestival. “Het is de eerste keer dat we de zondagnamiddag gratis maken, we willen zoveel mogelijk volk bij de Gardeboefeesten betrekken. En met Corry Konings, Lisa Leman en de Goodheart Linedancers hebben we toch nog een mooie affiche, denk ik.”

“Volgend jaar zijn we aan onze 45ste editie toe. We vinden het vooral belangrijk om continuïteit te hebben. De Gardeboefeesten zijn toch vrij belangrijk voor een dorp zoals Oekene. Zonder de Gardeboefeesten zou het qua activiteiten voor het grote publiek toch eerder beperkt zijn in Oekene. We hebben in de loop der jaren veel meegemaakt, maar staan er toch nog altijd en dat zal in de toekomst ook zo zijn!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier