Nog altijd blauwalgen in kanaal? Dan wordt Izegemse Triatlon een duatlon

De deelnemers van de Izegemse Triatlon duiken jaarlijks het kanaal Roeselare-Leie in. Gooien blauwalgen dit jaar roet in het eten? © Foto MI
Philippe Verhaest

Indien er op 15 augustus nog altijd blauwalgen in het kanaal Roeselare-Leie te vinden zijn, dan zal de Izegemse Triatlon in een aangepaste vorm doorgaan. “Bij een zwemverbod zullen we enkel lopen en fietsen”, zegt organisator Frank Bruyneel.

De Vlaamse Waterweg heeft maandagmiddag een opvallende groenblauwe verkleuring van het water in het kanaal Roeselare-Leie vastgesteld. De Vlaamse Milieumaatschappij heeft het kanaalwater onderzocht en ondertussen is de aanwezigheid van blauwalgen bevestigd. Besmet water kan schadelijk zijn voor zowel mens als dier en daarom wordt opgeroepen om voorzichtig met het kanaalwater om te springen.

Ook de organisatoren van de Izegemse Triatlon, die dit jaar al voor 28ste keer op woensdag 15 augustus plaats vindt, volgen de zaak met argusogen. “In het kanaal vindt telkens het zwemgedeelte plaats”, reageert voorzitter Frank Bruyneel. “Wij analyseren vanaf 14 dagen voor onze wedstrijd ook zélf het kanaalwater, maar zullen nu de resultaten van de Vlaamse Milieumaatschappij afwachten. Als blijkt dat er op 15 augustus nog altijd blauwalgen in het kanaal te vinden zijn, schakelen we over op ons plan B: een duatlon. De veiligheid van onze atleten staat immers altijd centraal.”

“Dit jaar organiseren we opnieuw het Belgisch kampioenschap triatlon, maar zonder zwemgedeelte kan je geen titel uitreiken”

Het zou voor de Izegemse Triatlon Club een primeur zijn. “Vorig jaar was er – door flink wat bliksemactiviteit boven het kanaal – even schrik dat we het water niet in zouden kunnen, maar uiteindelijk konden we alles volgens plan laten verlopen. Afgelopen weekend werd tijdens de Iron Man van Hamburg trouwens omwille van blauwalgen ook het water niet ingedoken. Daar moesten de deelnemers zich dus beperken tot lopen-fietsen-lopen.”

Frank Bruyneel hoopt dat de blauwlagen tegen midden augustus verdwenen zijn. “Als dat niet zo is, zullen we het kanaal links laten liggen. Het zou wel bijzonder spijtig zijn, want we organiseren opnieuw het Belgisch kampioenschap triatlon. En zonder zwemmen kan je geen titel uitreiken.”

De Izegemse Watersportvereniging heeft haar leden dan weer opgeroepen om alle watersportactiviteiten op te schorten. Varen kan wel nog, maar zonder contact met het kanaalwater.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier