Nighthawks uit Tielt: “Tom Waits heeft een oeuvre waar je bijna duizelig van wordt”

We herkennen v.l.n.r. Alex Feys, James Vervenne en Henk Stevens. © Wouter Meeus
Redactie KW

Helemaal gek op de muziek van Tom Waits. Dat zijn de bandleden van Nighthawks. Het trio muzikanten met al heel wat ervaring koos voor deze songs, gewoon omdat ze het graag spelen. “Die muziek is echt een plezier om te brengen.”

De coverband Nighthawks, veelal gevolgd door ‘play Tom Waits’, bestaat nog maar sinds 2017. “We zijn eigenlijk een soort vervolg op de band Les Daniels”, legt zanger Henk Stevens uit. “Met die band hebben we het repertoire van Tom Waits gedurende enkele jaren gespeeld. We deden dat met een grotere bezetting en het leverde ons enkele interessante optredens op. Uiteindelijk is Nighthawks doorgegaan met die muziek van Waits, al zijn we intussen overgeschakeld naar de beginjaren van de muzikant. Hij speelde toen iets meer jazzy nummers.”

Fantastische teksten

Voor wie Tom Waits niet zou kennen: hij is een Amerikaanse zanger, componist, schrijver én acteur. Hij zingt met een hees fluisterende, erg lage en rauwe stem. “Ik ging ooit naar de dokter omdat ik mijn stembanden en keel eens wou laten checken”, vertelt zanger Henk daar nog over. “De conclusie was duidelijk. Of ik moest zes maanden zwijgen en dan leren zingen, of ik zou na een tijdje klinken als Arno. Dat klonk me als muziek in de oren, maar door dus jarenlang op een verkeerde manier te zingen zit de typische grain ook in mijn stem. Ook mijn vrienden ‘Nico’ en ‘Tine’ zullen daar wel hun aandeel in hebben.”

Of ik moest zes maanden zwijgen en dan leren zingen, of ik zou na een tijdje klinken als Arno – zanger Henk Stevens

De bandleden spelen bijgevolg niet hun eigen muziek, maar enkel die van Tom Waits. “We vinden het in elk geval een groot plezier om die muziek te kunnen spelen. Het klinkt soms eenvoudig, maar steekt meestal nogal complex in elkaar. Dan heb je natuurlijk ook nog de fantastische teksten en verhalen. Volgens ons is Waits daar onmiskenbaar een van de allergrootsten in.”

Aandachtig publiek

“We zijn Nighthawks gestart als trio en voorlopig is die bezetting nog onveranderd gebleven. Af en toe spelen we wel eens met een gastmuzikant, een saxofonist.”

Dan heb je natuurlijk ook nog de fantastische teksten en verhalen. Volgens ons is Waits daar onmiskenbaar een van de allergrootsten in

Naar de muziek van Tom Waits moet goed geluisterd worden. “Voor ons is het dan ook het leukste als we optredens hebben met een aandachtig publiek. Daarnaast heeft Waits een oeuvre waar je bijna duizelig van wordt”, geeft Henk nog mee. “Ik ben intussen een tiental jaar bezig met zijn muziek en nog altijd ontdek ik nieuwe interessante nummers. Ik blijf dus duizelen, al ben ik niet altijd zeker dat het aan die songs ligt. (lacht) Een van onze eigen favoriete nummers is Invitation to the Blues. We merken dat ons publiek regelmatig vraagt naar de klassiekers, zoals Waltzing Mathilda, Martha of The piano has been drinking.”

Album en kunstwerk

Over de bandnaam heeft het trio niet lang getwijfeld. “Nighthawks is een knipoog naar de muziek van Tom Waits.” Nighthawks at the diner was het eerste livealbum van de artiest en daarnaast het derde album dat hij uitbracht. “Daarnaast is Nighthawks ook een kunstwerk van Edward Hopper”, vult Henk nog aan. “De naam voor het album is trouwens geïnspireerd op dat schilderij.” Een ideale bandnaam was het resultaat.

Wie Nighthawks aan het werk wil zien, kan dat op vrijdag 1 maart in Tielt, op zaterdag 16 maart in de stadsschouwburg van Brugge voor Brugotta (eenmalig met Les Daniels), op zaterdag 23 maart tijdens Kunst op de Sofa in Ruddervoorde, op zondag 7 april in de N8W8 in Tielt en op zaterdag 18 mei in Diksmuide.

– De band werd opgericht in 2017. Nighthawks bestaat uit zanger Henk Stevens (51) uit Oostrozebeke, bassist Alex Feys (62) uit Wingene en pianist James Vervenne (39) uit Tielt. Ze werken soms met gastmuzikanten.

– Het meest memorabele optreden van Nighthawks vond plaats in jazzclub Parazzar in Brugge. “Het werd een enorm intens optreden, het publiek was er angstwekkend stil. Kortom, het was een fantastische avond.”

– Vandaag, vrijdag 1 maart, speelt Nighthawks in Tielt. “We hopen op vis in de Beneluxlaan”, verklaren ze cryptisch. “Daar eten we voor we in de Hoogstraat optreden.” Ze spelen voor een goed doel, want met de opbrengst van de avond maken De Vorte Sporters de Vorte Bossen in Ruiselede wat groter.

– De kostprijs om Nighthawks te boeken is afhankelijk van de locatie.

– Info: Facebookpagina Nighthawks play Tom Waits.

(Lien Depauw)