Nieuwpoortse vuurtoren wordt 70 jaar

Jacques Beun ijverde er voor om de vier nog bestaande vuurtorens te laten vereeuwigen op postzegels. © IV
Redactie KW

21 maart 1949 staat in de Nieuwpoortse geschiedenis geblokletterd als de dag dat de huidige vuurtoren officieel in gebruik werd genomen. Dit was echter niet de eerste vuurtoren van de stad want Nieuwpoort heeft er een rijke traditie opzitten wat vuurtorens betreft.

Wij gingen te rade bij expert ter zake Jacques Beun die in 2006 een naslagwerk schreef over de vuurtorens aan de kust en eerder ook al het werk ‘Van kant tot wal, de laatste vuurtorenwachters van Nieuwpoort’ neerpende. De vuurtoren heeft dit jaar nog een jubileum te vieren, want het is dit jaar ook 15 jaar geleden dat de vuurtoren het label als beschermd monument opgeplakt kreeg.

De interesse voor de vuurtorens werd bij heemkundige Jacques Beun nog meer aangewakkerd doordat zijn grootouders de buren waren van de familie Verknocke en Hillebrandt, vroegere vuurtorenwachters in Nieuwpoort. “De oude vierboete was een van de twee vuurtorens die in 1284 door Gwijde van Dampierre werden opgericht. De kleinste bleef staan tot in 1974, de grootste werd in 1914 opgeblazen tijdens de Eerste Wereldoorlog”, zegt Beun. De vuurtoren gelegen op de rechteroever van de IJzermonding werd gebouwd in 1881 ter vervanging van de oude vierboete die op de linkeroever stond en eigenlijk te ver van de zee om goed te functioneren. De nieuwe toren van 28 meter hoog werd verlicht met minerale olie en straalde een rood licht uit. Tijdens de Slag van de IJzer werd ook deze toren stukgeschoten, maar herrees in 1923, uitgerust met een elektrisch bliksemlicht. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de vuurtoren het hard te verduren.

Belangrijk lichtbaken

De huidige vuurtoren uit 1949 is 28 meter hoog en is samen met Oostende, Heist en Blankenberge nog de enige die overblijft. De vuurtorens mogen dan wel door de komst van moderne technieken als gps en radars veel van hun nut hebben verloren, Jacques Beun vindt dat ze nog altijd belangrijk zijn: “Als de gps uitvalt of er iets anders gebeurt, dan zijn de vuurtorens nog altijd een belangrijk lichtbaken en kunnen ze levens redden. Er zijn ook al lang geen vuurtorenwachters meer actief, de laatste vuurtorenwachter Lucien Danneels, dateert van 1963. De vuurtoren werd op dat moment geautomatiseerd en er was geen nood meer aan een vuurtorenwachter”, zegt Jacques Beun. De Nieuwpoortse vuurtoren zorgt nog altijd voor twee flikkeringen over 14 seconden en de lichtstraal heeft reikwijdte van 15 zeemijl. Jacques Beun ijverde er ook voor om de vier nog bestaande vuurtorens te laten vereeuwigen op postzegels. Hij kon hiervoor rekenen op de medewerking van de toenmalige burgemeesters van de vier badplaatsen waar er nog een vuurtoren was, enkele parlementairen en aan de visserij verbonden instanties. “De doorslag kwam toen ik argumenteerde dat België het enige land in Europa was, dat gelegen is aan de zee en waarvan de vuurtorens nog niet verschenen waren op postzegel”, lacht Jacques Beun.

(Paul Bruneel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier