Nieuwe verkaveling in Pittem doet buurt vrezen voor waterellende

Kaat De Waele aan het gele aanplakbord: "Eigenlijk moest er al lang een uitgebreide infovergadering georganiseerd geweest zijn." © Foto Frank
Philippe Verhaest

Een geplande verkaveling tussen de Koolskamp- en Egemstraat zorgt voor flink wat olie op het vuur. In een eerste fase zouden er een dertigtal woningen gebouwd worden, maar de onmiddellijke buren houden hun hart vast voor de gevolgen. Zowel in 2005 als 2014 werden ze al met zware wateroverlast geconfronteerd. Oppositieraadslid Kaat De Waele treedt hen bij: “Ik begrijp niet dat de gemeente amper communiceert over dit project.”

De plannen voor het terrein tussen de Koolskamp- en Egemstraat zijn duidelijk. De sociale huisvestingsmaatschappij De Mandelbeek wil er, in samenwerking met de WVI, op termijn 180 sociale woningen neerpoten, zegt Kaat De Waele. Zij bond tijdens de gemeenteraad namens Groep 2012 de kat de bel aan. “In een eerste fase zouden een 30-tal woningen gebouwd worden en daarvoor werd de buurtweg Plaatsmolenweg ondertussen geschrapt“, opent Kaat, die straks voor de nieuwbakken partij NieuwPittemEgem naar de kiezer trekt. “Voor de goede vrede: wij zijn niet tégen de bouwplannen, maar ze moeten op een verantwoorde manier gebeuren. En met transparante communicatie. Dat is nu hoegenaamd niet het geval.”

Vals gevoel van veiligheid

Het oppositieraadslid vindt het vooral kras dat de onmiddellijke buren, onder andere uit de aanpalende Sint-Godelievestraat, niet op de hoogte werden gesteld. “Wettelijk gezien moet dat niet, maar gezien de voorgeschiedenis qua waterellende zou de gemeente hen toch ook in de plannen mogen betrekken.”

“Nieuw spaarbekken van 1.600 kubieke meter is niet meer dan visputje”

Zowel in 2005 als in de zomer van 2014 kreeg de buurt te kampen met enorme wateroverlast. Enkele honderden woningen liepen toen flink wat averij op en in nasleep van de feiten kreeg burgemeester Ivan Delaere (CD&V) zelfs bedreigingen naar het hoofd geslingerd. Het toen al bestaande bufferbekken trad uit zijn oevers, met alle gevolgen van dien. “Ondertussen zijn extra maatregelen genomen, maar het vals gevoel van veiligheid blijft leven bij de omwonenden. Waarom kan de gemeente hier niet duidelijk over communiceren? Geef álle omwonenden info, want in dit watergevoelig gebied kan die veel onzekerheden wegnemen.”

Geen bezwaren meer mogelijk

Het openbaar onderzoek liep van dinsdag 28 augustus tot donderdag 27 september (bij het ter perse gaan was er één gedocumenteerd bezwaarschrift ingediend, red.). “Bezwaren kunnen dus al niet meer ingediend worden”, zegt Kaat. “Jammer! Maar eigenlijk moest er al lang een uitgebreide infovergadering georganiseerd geweest zijn. Iedereen wil garanties dat de geplande verkaveling het risico op nieuwe overstromingen niet zal verhogen.”

Kaat De Waele:
Kaat De Waele: “Iedereen wil garanties dat de geplande verkaveling het risico op nieuwe overstromingen niet zal verhogen.”© Foto Frank

Een pak buren deelt de zorgen van Kaat De Waele, maar wil enkel anoniem reageren. “Wij hadden de hoop gekoesterd dat het huidige bufferbekken langs de Koolskampstraat verder uitgebreid zou worden, maar in plaats daarvan komen er extra woningen. Wij zijn op geen enkele manier op de hoogte gebracht en moesten het nieuws via het gele aanplakbord vernemen. Als er geen bijkomende maatregelen genomen worden, zal het bij zware regenval zeker weer prijs zijn. En dat terwijl – na de vorige twee nachtmerries – onze brandverzekering al flink gestegen is én onze huizen in waarde dalen.”

“Het kot zal écht te klein zijn”

“We horen dat er een nieuw spaarbekken van 1.600 kubieke meter voorzien is, maar dat is niet meer dan een visputje. Overtollig water loopt nu eenmaal altijd naar beneden en onze huizen bevinden zich jammer genoeg op het laagste punt. Dat kan je niet veranderen.”

Na de wateroverlast van 2014 pleitte Kaat De Waele in de gemeenteraad om voor de getroffen bewoners een groepsaankoop voor waterkerende schotten te organiseren. “Maar daar ging de gemeente jammer genoeg niet op in”, zegt ze. “De buurt nam dan maar op eigen kosten maatregelen.”

De buurt houdt ondertussen het hart vast. “Ik hoop dat de instanties doordacht te werk gaan in dit verhaal. Want de volgende keer dat het water onze huizen binnenloopt, zal het kot pas écht te klein zijn.”

Gemeente: “Waterbeheersing is doorslaggevend in dit dossier”

Schepen Peter Gelaude (CD&V) is formeel. “Ik wil benadrukken dat waterbeheersing een beslissende factor voor de gemeente is en blijft. Na de grote overstroming van 28 juli 2014 hebben we besloten om een totaalplan voor de waterbeheersing in onze gemeente op te maken. Want enkel extra bufferbekkens realiseren, is niet de enige oplossing.”

“Op 6 september hebben we wel al de vergunning binnengehaald om de twee bijkomende bufferbekkens aan de Blekerijbeek en Zwartegatbeek te realiseren. De werken daarvoor starten begin 2019 en worden samen met de provincie West-Vlaanderen gerealiseerd.” Daarvoor maakt de provincie 1 miljoen euro vrij.

“Wat het dossier rond deze bewuste verkaveling betreft, is Peter Gelaude erg duidelijk. “Wij hebben de Mandelbeek en WVI gezegd dat we geen enkele actie ondernemen zolang we geen glasheldere garanties hebben dat de plannenniet voor wateroverlast kunnen zorgen. Ondertussen hebben beide partijen bij de provincie wel een subsidieaanvraag ingediend en zo kwam de huidige omgevingsvergunning in het straatbeeld. We hebben tot 2 februari 2019 de tijd om een beslissing te nemen en indien de voorgestelde plannen ons niet voldoende lijken, zullen we die ook weigeren.”

De gemeente Pittem staat in dit verhaal voor de volle honderd procent aan de kant van de bewoners. Ik weet zelfs op persoonlijk vlak wat waterellende kan veroorzaken. De woningen van mijn twee beste vrienden liepen vier jaar geleden onder water.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier