Nieuwe vereniging telt af naar de avondmarkt in Dadizele

© (Foto JS)
Redactie KW

Op woensdag 15 augustus is er in Dadizele de jaarlijkse feest- en avondmarkt. Die is inmiddels al aan haar drieënveertigste editie toe. Het evenement dat ieder jaar duizenden bezoekers naar de Pompeschittersgemeente lokt, wordt dit jaar voor het eerst helemaal georganiseerd door de recent opgerichte vereniging ‘Dadizele Onderneemt’.

15 augustus is traditioneel de jaarlijkse hoogdag van de gemeente Dadizele. Duizenden bezoekers schuimen dan de centrumstraten af voor de jaarlijkse feest- en avondmarkt. Die werd jarenlang georganiseerd door de plaatselijke Unizo-afdeling. Enkele mensen die jarenlang de organisatie op zich namen, beslisten echter bijna twee jaar geleden hun taken aan de kant te schuiven. “Met enkele ondernemers wilden we kost wat kost de speciale dag voor Dadizele behouden. Daarom richtten we vorig jaar de nieuwe vereniging ‘Dadizele Onderneemt’ op”, aldus Rik Knockaert, die aangesteld werd als voorzitter van de vereniging.

Gigantisch veel werk

Vorig jaar proefden de twaalf bestuursleden van Dadizele onderneemt van wat het is om een dergelijk groot evenement te organiseren. “Toen liepen we als het ware stage bij de mensen die jarenlang instonden voor de organisatie van de jaarmarkt. Vorig jaar beseften we al dat er heel veel bij komt te zien. Nu we de organisatie dit jaar volledig op ons nemen, zien we dat er echt gigantisch veel werk is om zoiets te doen. Chapeau aan de mensen die dit jarenlang hebben gedaan”, aldus Knockaert. De Dadizeelse hoogdag wordt op woensdag 15 augustus al op gang geschoten om 5 uur ‘s morgens. In de Ketenstraat is er opnieuw een rommelmarkt. “Vorig jaar viel de rommelmarkt letterlijk in het water. Via de Dadizeelse weerman Ward Bruggeman volgen we alles op de voet. Hopelijk wordt het dit jaar beter weer. Voor ons zou dit een serieuze duw in de rug zijn met het oog op de komende jaren.” ‘s Morgens staat er ook nog een eucharistieviering in de basiliek gepland. Daarna trekken de aanwezigen in stoet naar ‘t Torreke voor de traditionele festiviteiten.

hetZelfde concept

De twaalf bestuursleden van ‘Dadizele Onderneemt’ willen zoveel mogelijk het concept van de voorbije jaren behouden. “Zo zullen we tijdens de officiële opening van de jaarmarkt op het gemeentelijk domein ‘t Torreke Pompeschittersbier serveren. De muzikanten van de Ridder Jans Zonen openen er een bar. Ook de traditie van de Gheselle van de Pompe wordt behouden. Als voorzitter van de nieuwe organiserende vereniging wordt Rik tot Gheselle van de Pompe geslagen. Ook Dorine Delrue en haar broer Martin krijgen straks die eer. “Met de organisatie van de Ontbijtrun zetten Dorine en Martin, samen met een pak vrijwilligers, iets heel moois op poten”, vindt Rik. Dadizele Onderneemt speelt met het idee om volgend jaar nog alle levende Ghesellen van de Pompe uit te nodigen voor een gezellige receptie. “Tijdens de avondmarkt willen we inzetten op extra animatie. Zo zal er permanent muziek zijn in de straten waar handelaars, verenigingen en marktkramers een eigen stand zullen hebben”, legt Knockaert uit.

De organisatoren hebben dit jaar extra aandacht voor parkeermogelijkheden in de nabije omgeving van de festiviteiten. “Bij een dergelijk groot evenement is het voor de bezoekers niet altijd even gemakkelijk om hun wagen kwijt te kunnen. Daarom besloten we om enkele oplossingen aan te bieden.” In de Waterstraat komt er een betalende parking die uitgebaat zal worden door de volleybalsters van Dynamivo. De site van de parking werd vroeger gebruikt door bezoekers van het Dadipark. Ook in de Beselarestraat komt er extra parkeergelegenheid. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier