Nieuwe uitbaters voor restaurant ‘t Fermetje in Kortemark

't Fermetje met nieuwe uitbaters Peter en Natallia Baillière (links), en Rina en Dany Clarysse. © foto Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Kerstdag wordt voor Dany Clarysse en Rina Coghe van restaurant ‘t Fermetje op Kortemark-Elle, een extra speciale dag want dan koken ze voor de laatste keer voor hun trouw cliënteel. Daarna gaan ze genieten van hun pensioen. De nieuwe uitbaters, Peter Baillière en Natallia Kryzhanovskaya, stomen zich ondertussen klaar om vanaf 4 januari het restaurant verder te zetten.

Peter Baillière (45) en Natallia Kryzhanovskaya (38) wonen in Hooglede waar Peter op de Hazewind een eigen bedrijf heeft in industriële automatisatie. Twee jaar geleden leerde hij Natallia kennen. Sindsdien zijn de twee niet alleen een koppel, ze delen ook de passie voor de keuken. Natallia is afkomstig uit Wit-Rusland en woont sinds 2005 in België. “Al die tijd werkte ik in de voeding”, legt Natallia uit. “Ondertussen volgde ik ook met succes een opleiding tot restauranthouder bij Syntra West en was ik chef in een restaurant.”

Lunchmenu

“We stonden op het punt samen een zaak over te nemen in de regio Ieper,” pikt Peter in, “maar dat is op het laatste moment afgesprongen toen we hoorden dat daar ingrijpende wegwerkzaamheden waren gepland. Toen vernamen we dat Rina en Dany van ‘t Fermetje – waar ik overigens regelmatig kwam eten – met pensioen zouden gaan. We hadden geluk dat we snel tot een overeenkomst kwamen.”

“Alleen zou ik dit avontuur nooit durven beginnen, maar met Peter durf ik het wel aan”, bekent Natallia, die chef in de keuken wordt, terwijl Peter de zaal op zich zal nemen. “We plannen geen grote veranderingen“, geeft het koppel nog mee. “We blijven trouw aan de Belgische keuken en serveren de bekende gerechten, weliswaar in een nieuw jasje, met verse seizoenproducten. Het restaurant zal elke dag open zijn, behalve op woensdag, en elke middag bieden we een lunchmenu aan.”

Goede referenties

“Dit is een goed restaurant, met goede referenties, we gaan dus niet van koers veranderen, en willen de mensen blijven verwennen met verse producten”, besluit het enthousiaste koppel dat op 4 januari start.

‘t Fermetje bestaat al zo’n 40 jaar, de laatste 12,5 jaar met Rina Coghe (59) in de zaal en Dany Clarysse (60) achter het fornuis. Met jarenlange ervaring in feestzalen en restaurants bouwde het koppel ‘t Fermetje uit tot een kleine, maar gewaardeerde zaak. Dany heeft er 44 jaar dienst op zitten en kan nu verdiend met pensioen. Hij leerde de stiel onder meer in restaurant Epsom in Gits en laat Natallia toevallig ook les hebben gekregen van de voormalige chef van de Epsom.

zon en zuiden

“We hadden hier een ouder, rustig cliënteel dat er van genoot om hier op hun gemak te kunnen eten”, aldus het koppel. “En we zijn blij dat we met Peter en Natallia jonge, gedreven overnemers hebben gevonden.”

“Kerstdag draaien we onze laatste shift. Daarna gaan we genieten van onze vrijheid. Onze hobby is reizen en we zijn fan van zon en zuiden”, besluiten Rina en Dany. “We danken hierbij ons trouwe cliënteel en ook onze dochters Lindsey en Kyra voor wie het nooit te veel was om een handje toe te steken. Zelf een restaurant beginnen was ooit onze droom en die sluiten we nu in schoonheid af.”

Info: Staatsbaan 3 – tel. 051 57 01 94 – www.fermetjekortemark.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier