Nieuwe secretaris van beweging.net Rekkem: “Nieuw bloed, frisse ideeën”

Luc Delem, rechts op de foto, geeft de fakkel door aan Herman Vrijsen. (Foto WO)
Redactie KW

Op vrijdag 19 januari organiseert beweging.net Rekkem haar nieuwjaarshappening in zaal Barthel. Voor Luc Delem, veertig jaar lang secretaris bij ACW en het latere beweging.net, is dat meteen ook het uitgelezen moment om officieel de fakkel door te geven aan zijn opvolger Herwig Vrijsen.

De nieuwjaarshappening in zaal Barthel is een evenement van beweging.net Rekkem en haar partnerorganisaties Pasar, Samana, Christelijke Mutualiteit, Femma, ACV en KWB. “Wat vroeger ooit een festijn exclusief voor bestuursleden was, is uitgegroeid tot een feestelijke avond waarop iedereen welkom is. Met telkens opnieuw een volle zaal als resultaat“, vertelt Luc Delem, uittredend secretaris van beweging.net. De happening begint om 19 uur. Na een verwelkoming door voorzitter Paul Maxy kan er aangeschoven worden voor kip aan het spit met frietjes, voor de kinderen zijn er nuggets of frikandellen. Twee aperitieven en een ijsje zijn in de prijs inbegrepen. Schlagerzanger Jens Deltour en een lokale dj staan garant voor de muzikale ambiance. Volwassenen betalen 15 euro, kinderen 7 euro.

Postbode

Het nieuwjaarsfeest is voor Luc Delem meteen ook zijn laatste activiteit als secretaris van beweging.net Rekkem. “Na veertig jaar is het tijd voor nieuw bloed en frisse ideeën”, aldus Luc. Destijds kreeg de secretaris van het ACW nog een voltijdse maandwedde, Luc was de eerste secretaris voor wie dat niet het geval was. “Na zeven jaar bij De Witte Lietaer gewerkt te hebben ben ik postbode geworden, daarna was ik aan de slag als bediende om tenslotte 36 jaar later mijn carrière bij de post af te sluiten als planner. Nu ben ik al vier jaar met pensioen, maar toch heb ik het nog altijd heel druk. Zo ben ik actief bij Pasar, ik zit in de Raad voor Gehandicapten in Menen en ik engageer me ook binnen de Pelikaan in Menen. In de toekomst blijf ik actief meewerken aan activiteiten van beweging.net. Zo help ik in februari mee met de verkeerstelling, waarbij we aan de Croisé een hele dag het vrachtverkeer en de auto’s zullen tellen. Ik weet dus wat te doen, in een zwart gat zal ik zeker niet vallen. Veel tijd om boeken te lezen heb ik nog niet“, lacht Luc.

Eigentijds

“Onze organisatie heeft altijd op tijd oog gehad voor verjonging en vernieuwing”, zegt Luc. “Zo hebben we nu een sterke KWB met een goede mix van mensen van diverse leeftijden. En we zijn niet krampachtig blijven vastklampen aan oude gewoontes, zoals Rerum Novarum met een misviering en toespraken. Zoiets sprak de mensen niet meer aan… We hebben dat vervangen door eigentijdse initiatieven zoals Flirten met de Skréve en daarna Fjèste ip de Platse, wat echt een onverhoopt succes was. En er zijn intussen alweer plannen voor een nieuw initiatief dat de opvolger van Fjèste ip de Platse moet worden.”

Engagement

Opvolger van Luc Delem is Herwig Vrijsen (35), leerkracht godsdienst in het lager onderwijs. Hij komt uit het Limburgse Peer, maar de liefde bracht hem in 2013 naar Rekkem. “In Peer was ik heel actief bij de KLJ en in de parochie”, vertelt Herwig. “Ook hier wilde ik me graag actief inzetten en nieuwe mensen leren kennen. Ik engageerde me in de parochie van Lauwe en sloot me aan bij KWB Rekkem. Zo kwam ik al snel in contact met de mensen van beweging.net, die op zoek waren naar geëngageerde jonge krachten. Ik zal moeten groeien in die functie van secretaris, maar gelukkig kan ik rekenen op de raad en de hulp van Luc. Als secretaris werk je samen met individuen en partnerorganisaties: je moet dus met iedereen rekening houden en iedereen bij de initiatieven betrekken. Bovendien word je ook geconfronteerd wordt met verschillende meningen.”

Consensus

Maar die uitdagingen schrikken Herwig Vrijsen niet af. “Verschillende gedachten en ideeën zijn juist verrijkend, niemand heeft slechte ideeën. Het komt erop aan om tot een consensus van al die ideeën te komen, waarbij we wel de waarden en normen binnen de visie van onze beweging blijven respecteren: samen de handen in elkaar slaan en samenwerken voor een betere maatschappij”, besluit de nieuwe secretaris.

(Carlos Berghman)

Inschrijven voor de nieuwjaarshappening kan tot en met woensdag 14 februari via luc.delem@telenet.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier