Nieuwe locatie voor brandweerkazerne in Oostende?

De brandweerkazerne blijft voorlopig in de Velodroomstraat. © PETER MAENHOUDT
Hannes Hosten

Vlaams Belang vreest dat de brandweerkazerne in de Velodroomstraat zal verdwijnen. De partij is voorstander van het behoud en de modernisering van de kazerne. Maar volgens burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) is er nood aan een nieuwe kazerne op een efficiëntere locatie. “Waarschijnlijk wordt dat het stuk grond dat de stad kocht tussen de Koebrug en de A10, maar dat staat nog niet definitief vast”, zegt hij.

Twee jaar geleden raakte bekend dat de brandweerzone 1, waar Oostende toe behoort, plannen had om de kazerne te verhuizen naar gronden aan de A10-autosnelweg. De stad heeft dat stuk intussen gekocht. Het Vlaams Belang kreeg nu inzage in een rapport, opgemaakt door de officieren van Zone 1, “waarvan geen enkele Oostendenaar is”, stelt de partij. “De officieren vinden de kazerne in de Velodroomstraat verouderd en willen ze afschrijven”, weten Vlaams Belang-gemeenteraadsleden Christian Verougstraete en Patrick De Vyt. “Vorig jaar kocht de stad een stuk grond tussen de Koebrug en de A10 om er eventueel een nieuwe kazerne te bouwen. Deze piste wordt nu verlaten, want de nieuwe bestuursploeg ziet af van de verlaning van het stuk autosnelweg, waardoor de afrit ter hoogte van de geplande kazerne er niet komt.”

En het Vlaams Belang weet nog meer. “Uit geruchten blijkt dat de stad het oog heeft laten vallen op de gebouwen van het bedrijf Mainfreight om daar een nieuwe kazerne voor de Zone 1 te bouwen. Deze locatie houdt in dat de nieuwe kazerne nog dichter zou liggen bij Proviron, een bedrijf waar gevaarlijke stoffen worden geproduceerd, verwerkt, behandeld en opgeslagen, met alle risico’s van dien. Tevens zou de aanrijroute naar stad acht minuten bedragen, een verdubbeling tegenover de huidige vier minuten.”

Nog niets beslist

Volgens burgemeester Bart Tommelein is er van de Mainfreight-piste geen sprake. “Absoluut onjuist”, zegt hij. “Er is nog niet beslist waar de nieuwe brandweerkazerne komt. Dat bekijken we binnen de brandweerzone. Het klopt ook niet dat de locatie langs de A10 zou geschrapt worden omdat we de autosnelweg niet gaan verlanen. De kans is groot dat het wel die locatie wordt. Het Vlaams Belang heeft een klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.”

“De brandweer moet niet enkel het centrum van de stad bedienen”, vervolgt de burgemeester. “Er zijn ook nog de Vuurtorenwijk, het industriegebied, de randgemeenten… Vanuit een locatie nabij de Kennedyrotonde kunnen ze alles vlot bereiken, ook het centrum. Bovendien is het huidige gebouw niet meer optimaal”, klinkt het.

Brainstorm

“Wij zijn nu onderdeel van de Zone 1, de grootste brandweerzone van het land. Oostende heeft daar een grote vinger in de pap, maar we zijn niet alleen. We zijn nu bezig aan een uitgebreide brainstorm. Er zijn ook flink wat nieuwe burgemeesters in de zone. We zijn nog maar drie maanden aan de slag, we kunnen niet toveren. Tegen eind dit jaar zou ons meerjarenplan klaar moeten zijn. Dan moeten we meer duidelijkheid hebben over plannen en timing.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier