Nieuwe lichting jonge ‘keuningen’ in Stavele

Net voor Kerstmis hebben de afscheidnemende koningen hun uitgebreid repertoire doorgegeven aan de opvolgers. "We wensen hen geluk bij hun zware opdracht", glimlacht Herman Rombaut. © AB
Redactie KW

Het eerste weekend van januari plannen de Stavelse ‘keuningen’ om voor het zeventiende jaar op rij op ronde te gaan om liedjes te zingen en geld in te zamelen ten voordele van de plaatselijke gemeenschap. Ze doen dat vrijdagavond en zaterdag. Nieuw is dat de oude garde jonge opvolgers heeft gevonden en zo net voor de jaarwissel met een gerust hart op pensioen kon.

Zestien jaar trokken Herman Rombaut, Jean-Pierre Vandelanotte, Rik Desodt, Patrick Firey, Willem Lanszweert en Johan Dumortier het eerste weekend van januari van deur tot deur, een idee van volksmuziekliefhebber Herman Rombaut. Ze stapten de hele dorpskern af om liedjes te zingen en zo geld in te zamelen voor een goed doel. De eerste keer, op zaterdag 5 januari 2002, was de aankoop van kerstverlichting het goede doel. Verspreid over al die jaren werd nog meer kerstverlichting aangekocht, maar het bijeengezongen geld ging verder ook naar de aankoop van een tent, vlaggen, barbecue, koffiepercolators, een beamer voor zaal de Moote en een outdoorevenementenbord.

Toen in 2008 en 2010 dorpsgenoten geconfronteerd werden met een woningbrand, besliste de groep om de opbrengst van dat jaar te schenken aan de betrokkenen.

Aperitieven

“Het waren telkens behoorlijk lastige weekends”, vertelt Herman Rombaut. “Een hele dag zingen en jawel aperitieven en drinken, daar moet je achteraf even van bekomen. Dat drinken hoort er nu eenmaal bij. Heel wat mensen vragen ons immers even binnen en dat kan je moeilijk weigeren. Onze oorspronkelijke zaterdagnamiddag bleek al snel te kort om alle huizen in het dorp aan te doen. Zo moesten we sommigen flink hees op zondagvoormiddag onze toer voortzetten. Uiteindelijk kregen we van mensen die meer op de buiten wonen ook de vraag om bij hen langs te gaan. Dat resulteerde in een soort van samenscholing op vrijdagavond. We deden dan een vijftal plaatsen aan waar een groepje mensen had verzameld. Niet enkel financieel, maar ook sociaal betekenden we dus iets. Dat we het met hart en ziel deden, bewijst deze anekdote: Willem moest een keer om 19 uur thuis zijn omdat er familie op bezoek was. Met pijn in het hart trok hij huiswaarts om een half uur later terug bij ons te staan… Hij zat thuis zodanig te treuren dat zijn echtgenote hem dan maar had teruggestuurd.”

“Driekoningen is een oude en mooie Vlaamse traditie”

In 2012 kreeg Willem Lanszweert (nu 68 jaar) zijn koninklijk pensioen. Hij werd vervangen door de jonge Stavelenaar Jelle Vandelanotte. Ook de rest van de koningen is ondertussen bijna allemaal in de zestig en zo werd er al eens aan de toekomst en de opvolging gedacht. Die is nu verzekerd. Herman, Jean-Pierre, Rik en Patrick stoppen ermee en Jochen Debaenst (neef van Herman), schoolmeester Brecht Danneels, Bram Vandelanotte en Krombekenaar Stijn Boury nemen het over. Samen dus met Jelle Vandelanotte, die reeds in de plaats kwam van Willem Lanszweert, en Johan Dumortier van de oude garde. Hij voelt zich nog jong genoeg om de zware tocht aan te kunnen.

Traditie

“Ik had dit niet graag zien verdwijnen”, reageert oprichter Herman Rombaut. “Driekoningen is een mooie traditie. We zijn heel blij dat we opvolgers hebben.”

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier