Nieuwe leden en champagne voor vijftigste verjaardag Gastronomie in de Rodenbachstreek

Het Roeselaarse gezelschap afgelopen maandag in Fleury-la-Rivière, waar elk restaurant bij het champagnehuis David-Heucq, na een rondleiding en tasting, verrast werd met een magnum champagne met embleem van de 50-jarige Gastronomie van de Albrecht Rodenbachstreek. (foto EBRO) © (foto EBRO)
Eddy Brouckaert
Eddy Brouckaert Senior writer

Voor de traditionele persconferentie rond hun Lentekriebels 2019 trok een ruime delegatie van de deelnemende restaurants aan de Gastronomie in de Albrecht Rodenbachstreek begin deze week naar Fleury-la-Rivière, in het hartje van de vallei van de Marne. Om er met de eigen champagne Henri David-Heucq Brut te toasten op de 50ste verjaardag van de vereniging, op de vriendschap en de collegiale samenwerking onder de deelnemende zaken en op de toekomst van een initiatief dat nog steeds de wind in de zeilen blijkt te hebben.

Deze jaarlijkse promotieactie door en voor de gastronomische restaurants uit onze streek vond voor het eerst in 1969 plaats. Initiatiefnemer was toen Hugo Verwaetermeulen, de toenmalige secretaris van het Roeselaarse jaarbeurscomité. Hugo had tijdens de voorgaande jaren ter gelegenheid van de jaarbeurs nogal wat promoacties gevoerd ten voordele van de voedingshandel in het algemeen en Leon De Booseré, die toen het restaurant Orchidee uitbaatte, vroeg hem op een dag of hij iets in dezelfde zin voor de Roeselaarse restaurantuitbaters kon doen.

Pioniers

Hugo Verwaetermeulen kreeg, weliswaar niet zonder slag of stoot, uiteindelijk acht restaurateurs op één lijn. Tijdens een gastronomische veertiendaagse waren Leon De Booseré (Orchidee), Erik Vanhee (Epsom), Hendrik Dekens (de Kroon in Gits), Marc en Luc Degryse (Park Rodenbach), Willy Margodt (feestzaal Sint Michiel), Pascal Bostoen(Savarin), Gilbert Cloet (traiteur Cloet) en August Devos (Gitsdaele) bereid hun klanten een gastronomisch menu te serveren voor een all-in-prijs van zegge en schrijve 350 Belgische frank! Samen noteerden ze toen 1.125 couverts! Tot op vandaag blijft de formule intact: tegen een all-in-prijs van 65 euro serveert elke deelnemende zaak een menu van aperitief tot en met koffie.

Jong talent

Voorzitter Wim Degryse (Tafel Madeleine) toont zich, in de voetsporen van vader Marc en nonkel Luc, een tevreden voorzitter. “Met de komst van d’Hofstee en De Witte Merel breiden we uit naar elf leden. In ons jubileumjaar krijgen de mensen de keuze uit elf verschillende vrijdagen om van onze Lentekriebels te genieten. Ik blijf er alles aan doen om de collegialiteit onder de leden te bewaren. We zijn absoluut geen concurrenten van mekaar en helpen mekaar waar we kunnen. Ons 50-jarige bestaan ondersteunen we bovendien met een champagne die we met de nodige expertise hebben geselecteerd. De fles Henri David-Heucq Brut kreeg een extra label van de vereniging. De muselet toont ons logo, onze naam en 50 jaar op een gouden achtergrond. Die muselet wordt vermeld in de officiële gids van de musofielen en wordt ongetwijfeld een collector’s item. Slechts 1.784 flessen in diverse volumes werden op die manier gebotteld en zijn verkrijgbaar in de deelnemende restaurants. We hebben deze week in Fleury-la-Rivière bij het champagnehuis zelf mogen ondervinden dat onze gekozen champagne top is.”

Kalender

1 maart : De Witte Merel. 8 maart : Tafel Madeleine. 15 maart : Le Nord. 22 maart : Epsom. 5 april : De Ooievaar. 12 april : Sint-Blasius. 19 april : d’Hofstee. 26 april : Ter Bos. 3 mei : Orchidee. 10 mei : De Steeg. 17 mei : Ma Passion.

Info: www.gastronomie-rodenbachstreek.be of via de Facebookpagina.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier