Nieuwe kinderopvang Villa Max en De Zon met warm hout en veel groen

Schepen Rob Kindt op het plein voor Villa Max. (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Tijdens het eerste weekend van januari opent de nieuwbouw van Kinderopvang Villa Max en BUBAO De Zon officieel de deuren. Op vrijdagavond 5 januari is er de officiële opening voor genodigden. Op zondag 7 januari mogen ook de ouders van kinderen uit Villa Max of De Zon vanaf 10 uur de nieuwbouw ontdekken. Eén uur later mag de plaatselijke bevolking een kijkje komen nemen.

Van schepen van onderwijs Martine Verhamme en schepen van patrimonium Rob Kindt kregen we een rondleiding in het nieuwe schoolgebouw en de kinderopvang, waarin er qua materiaalkeuze vooral gebruik werd gemaakt van efficiënt beton en warm hout. Op de speelplaats vallen de groene heuvels op. Aan een lange muur komt een klimwand waar de jongeren urenlang veilig zoet zullen mee zijn. Het nieuwe toegangsplein legt accenten met cortenstaal en veel groen, inclusief is er ook een klimrek aan de muur.

Beleidsplan

“Het creëren van een aanbod naar de schoolgaande jeugd was voorzien bij de opmaak van ons meerjarig beleidsplan”, zegt schepen Rob Kindt. “In eerste instantie werd een grondige analyse gemaakt van de noden en de mogelijkheden. In 2014 en begin 2015 werden alle mogelijke betrokkenen bevraagd teneinde een ruim draagvlak te hebben vooraleer te starten. In april 2015 werd B2Ai – het vroegere Buro II aangesteld als ontwerper. Hun ontwerp werd gekozen om meerdere redenen. Eén van de redenen was de inplanting: in hun voorstel wordt door de oriëntatie van de gebouwen naar alle zijden een meerwaarde gecreëerd. De bestaande speelplaats werd ruimer gemaakt en voorzien van het nodige groen. De bestaande materialen werden doorgetrokken in het nieuwe gedeelte. Er is ruimte voor een zandbak, speeltoestellen, enzovoort.”

Centrale gang

“Aan de kant van de Bollewerpstraat werd een nieuw stuk openbaar domein ontworpen”, gaat de schepen verder. “Dit voorplein geeft aan het nieuwe Villa Max een eigen gezicht. Door de kwalitatieve materialen en de unieke vorm van de gevel van het gebouw wordt een plek met een eigen identiteit ontworpen. Het voorplein omvat de integraal toegankelijke inkom van het nieuwe gebouw, parkeerplaatsen voor kort parkeren en fietsstallingen. Hierin wordt ook de toegang naar het domein van de kloosterzusters mee geïntegreerd.”

Schepen Martine Verhamme op het speelterrein met veel groen. De speeltuigen waarbij Martine staat werden op rubber geplaatst. (Foto FODI)
Schepen Martine Verhamme op het speelterrein met veel groen. De speeltuigen waarbij Martine staat werden op rubber geplaatst. (Foto FODI)

“Ook voor ‘t JOC wordt een meerwaarde gerealiseerd. Door het slopen van de oude judozaal en bijhorende keuken komt het bestaande gebouw van de brasserie veel beter tot zijn recht. De buitenruimte bij ‘t JOC zal opnieuw worden aangelegd als een afgebakende kwaliteitsvolle buitenruimte.

“Bestaande speelplaats werd ruimer gemaakt en voorzien van het nodige groen”

Een tweede reden om voor B2Ai te kiezen was dat een ingenieus en esthetisch gebouw werd voorgesteld”, vervolgt schepen Kindt. “Het gelijkvloers wordt opgebouwd rondom een centrale gang, die meerdere functies heeft. Deze gang is uiteraard de belangrijkste circulatieruimte waarop de inkom, de grote opvangruimte, de vergaderruimte, de patio, het sanitair, de kleedruimtes en alle andere technische ruimtes uitgeven. Deze ruimte is ook opgevat als een speelgang als verlengstuk bij de andere ruimtes, waarin Villa Max haar activiteiten zal onderbrengen. Het ruimtegevoel in deze gang wordt versterkt door de breedte en de hoogte ervan. De grote opvangruimte wordt aan beide zijden geflankeerd door een rustige ruimte, aan de ene kant voor de kleuters, aan de andere zijde voor de oudere kinderen.”

Kostenplaatje

“Na ruim één jaar ontwerpen met de nodige inbreng van alle betrokkenen (school, Villa Max, gemeente, kloosterzuster, OVSG, Kind & Gezin…) en het aanvragen van de nodige vergunningen kon begin juli 2016 aannemer Detrac nv aangesteld worden voor de bouwwerken. Begin september 2016 werden de sloopwerken aangevat. In april 2017 werd Mahieu NV aangesteld als ontwerper voor de omgevingswerken. De totale kostprijs van de bouwwerken bedraagt ongeveer 1,8 miljoen euro, inclusief BTW. Deze werken zijn intussen opgeleverd. De omgevingswerken werden toegewezen voor naar schatting 540.000 euro. Het gebouw is reeds opgeleverd en de eindafrekening ligt amper 3 procent boven het toewijzingsbedrag. Dit is heel weinig voor zo’n groots bouwproject en een uitstekende zaak voor het budget van de gemeente”, besluit schepen Rob Kindt.

Zondag 7 januari om 10 uur zijn de ouders van kinderen van Villa Max en De Zon welkom in de nieuwe gebouwen, ingang Bollewerpstraat. Vanaf 11 uur is er nieuwjaarsreceptie voor de bevolking in ‘t JOC, al wie dat wil kan dan ook een bezoek brengen aan het nieuwe onderkomen van Villa Max en De Zon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier