Nieuwe Heuleplaats krijgt vier bronzen ‘Skribbels’

Vier van de vijf 'Beeldenaars' (Marc Langenraedt kon er niet bij zijn) op Heuleplaats: Pol Vermeersch, Moniek Gheysens, Lieven Delombaerde en Rigo Meersman. We zien een glimp van de vier herbergen waar een 'Skribbel' zal worden geplaatst. © NOM
Redactie KW

De echte heraanleggingswerken op Heuleplaats zijn nu volop bezig. De datum voor de opening van de nieuwe Heuleplaats staat ook vast: zaterdag 5 mei.

In stilte broeide de voorbije maanden daarrond een wel heel bijzonder project: op Heuleplaats komen vier bronzen beeldhouwwerken, elk aan een van de vier cafés op Heuleplaats. Ze worden de ‘vier Skribbels’ gedoopt en zullen vier (fictieve) volksfiguren uitbeelden. Op 5 en 6 mei komt er een publieksstemming over welke kunstenaar de vier beelden mag maken.

Een groepje van vijf bekende Heulenaars, die zich ‘De Beeldenaars’ noemen, is al maanden in stilte bezig om het idee vorm te geven. Rigo Meersman, Pol Vermeersch, Moniek Gheysens, Lieven Delombaerde en Marc Langenraedt zijn alle vijf op een of andere manier gepassioneerd door kunst én beschikken ook over enige kennis ter zake.

Het idee is, meer dan een jaar geleden al, ontsproten uit de koker van Rigo Meersman. Al snel wist hij enkele gelijkgestemde Heulenaars te enthousiasmeren. De kerngedachte is dat Heule bekend is als een apart feestdorp, met een apart sociaal weefsel. “Maar met wat toch te weinig culturele trots“, zegt dokter-dichter Pol Vermeersch. “De vier beelden moeten daar blijvend over getuigen. Heule heeft een rijk arsenaal van onvergetelijke momenten en de beelden moeten dit uitstralen. Deze kunstingreep heeft dan ook niet in de eerste plaats een esthetische bedoeling. Het worden figuratieve beelden zonder vormende functie. Ze moeten herkenbaar volks zijn – aaibaar bijna – en getuigenis afleggen van toen van nu en later.”

Kunstwedstrijd

In eerste instantie hebben De Beeldenaars een kunstwedstrijd georganiseerd. Ze selecteerden een dertigtal kunstenaars en schreven die aan met de opdracht vier figuratieve beelden van volksfiguren te maken, in feite vier variaties van hetzelfde beeld. Daarnaast was alles mogelijk: de beelden mochten in opeenvolging staan, vallen, lopen, springen… Ze moesten geen opeenvolgend verhaal vertellen. Half december werden de kunstenaars naar Heule uitgenodigd en maar liefst 27 tekenden present. Ze kregen allereerst de opdracht om een tekening of maquette te maken en er al of niet een verhaal bij te schrijven.

Intussen hebben De Beeldenaars drie kunstenaars geselecteerd. Het zijn drie West-Vlamingen en een ervan, Mie Bogaerts, woont zelfs in Heule. De andere twee zijn Georges Schelstraete uit Oostrozebeke en Carlos Caluwier uit Zwevegem. Zij kregen nu de opdracht om tegen begin mei hun vier ‘gietklare’ werken te maken. Gietklaar, namelijk om dan in brons te worden gegoten. Op zaterdag 5 en zondag 6 mei zullen de twaalf beelden dan in het Kasteel in Heule getoond worden en kan het publiek zijn stem uitbrengen, met dien verstande dat men voor de vier werken van één kunstenaar moet kiezen.

“Een blijvende kras”

Waarom de vier beelden ‘Skribbels’ worden genoemd? “Elke wat oudere Heulenaar kent die naam maar al te goed. ‘Skribbel’ was de bijnaam van een dorpsfiguur, die als een soort Uilenspiegel ons dorp kleurde. Ontelbare anekdoten en fratsen deden over hem (Gilbert Dekyvere 1919-1983, red.) de ronde. De oorsprong van de bijnaam ‘Skribbel’ is enigszins anders, maar een ‘schribbel’ is in het dialect een schram maar ook een kras en bijgevolg moeten de beelden een blijvende kras worden in de geschiedenis van ons Tinekesdorp.”

Een prestigieus project bedenken is één iets, het ook realiseren is iets anders. “We hebben gekozen om er rechttoe rechtaan voor te gaan en zijn naar het stadsbestuur gestapt. Het voorstel werd voor het schepencollege gebracht en daar was men uiterst enthousiast. Het project inclusief het in brons gieten van de beelden wordt bijgevolg gefinancierd door de stad. De beelden worden ook eigendom van de stad, met alle consequenties van dien. De winnende kunstenaar krijgt naast eeuwige roem ook 2.500 euro, de twee anderen elk 1.250 euro.”

Onthulling

En de caféuitbaters? “Die reageerden ook onmiddellijk enthousiast. Alle vier – Den Hert, Kameleon, Dudu en Den Buro – nemen trouwens ook zelf allerlei initiatieven en werken geregeld samen. Zij bepalen ook de plaats van de beelden die uiteraard niet hinderlijk mogen zijn. Aan Den Buro is er het minst plaats, maar ook daar zal het lukken. De beelden komen op een sokkel en zijn zo’n 70 cm hoog. Enkele weken geleden werden ook het Heuls DenkPlatform en de Heulse verenigingen samengeroepen en geïnformeerd en ook daar was er groot enthousiasme.”

De onthulling van de ‘Skribbels’ is gepland eind september. Wat het wordt, ligt nog niet vast maar zeker wordt het iets passends en speciaals. “En ook daarna vallen we niet stil,” zeggen De Beeldenaars. “We hebben al twee nieuwe ideeën in petto maar daarover kunnen we nog niets kwijt…”

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier