Nieuwe generatie in biercafé Rose red en hotel Cordoeanier in Brugge

Kris Veireman, dochter Jannetien en schoonzoon Korneel Broos. "Op zich zullen we niet veel veranderen aan Rose Red. Het is al een prachtige zaak", aldus Korneel. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Bruggeling Kris Veireman, sinds 1987 aan het roer van hotel Cordoeanier en sinds 2010 van het bijhorende biercafé Rose Red, draagt zijn zaken over aan een nieuwe generatie. “Ik heb veel vertrouwen in mijn dochter Jannetien en schoonzoon Korneel om het verhaal van hotel Cordoeanier en biercafé Rose Red verder te zetten”, zegt Kris.

Kris Veireman staat in Brugge en omstreken al jarenlang bekend als een gewaardeerd hotelier én bierkenner. Na jaren van hard werk en beslommeringen is het tijd voor wat rust en zet hij een stap terug. Het hotel Cordoeanier, dat hij in 1987 samen met zijn toenmalige vrouw en moeder van zijn vier dochters Veerle oprichtte, wordt overgenomen door zijn dochter Jannetien en schoonzoon Korneel.

Lambiek en trappist

“Ook het biercafé Rose Red, genoemd naar het boek van Stephen King overigens, nemen zij over”, zegt Kris. “In 1987 telde het hotel maar acht kamers, doorheen de jaren werd dit uitgebreid naar 22 kamers. De meest opmerkelijke evolutie is dat het toeristische laagseizoen veel korter is geworden, dit onder meer door succesvolle evenementen als de kerstmarkt en het bierfestival.” Met zijn biercafé wist Kris zich al vlug te onderscheiden door enkel bieren op de kaart te zetten die staan voor originaliteit en ambachtelijke vakmanschap.

“Hier kan men vooral kwaliteitsbier van minder gekende brouwerijen vinden”, stelt Kris duidelijk. “Rose Red is verder bekend voor het mooie aanbod lambiekbieren en voor het feit dat we alle wereldwijd geprezen trappisten aanbieden. We zijn hier trouwens ambassadeur van Orval, wat onder meer betekent dat we de boeiende legende over de forel van Orval, te zien in het logo van het bier, kunnen vertellen.”

2018 was voor Kris echter, ook op persoonlijk vlak, een bijzonder zwaar jaar en nu acht hij de tijd rijp om het hotel en het biercafé over te dragen aan een nieuwe generatie. Zijn schoonzoon Korneel Broos, die de zaken samen met zijn dochter Jannetien zal in handen nemen, is de zoon van de stichters en jarenlange uitbaters van eetcafé Lokkedize. Jannetien en Korneel baten die zaak momenteel ook nog zelf uit.

Prachtige zaak

“De horeca is me dus zeker niet vreemd en we waren super enthousiast toen we te horen kregen dat Kris deze mooie bierzaak en het hotel wou overlaten”, stelt Korneel. “Het leuke hier is dat het hotel en het biercafé elkaar versterken. Hier komt een mooie mix van ongeveer de helft toeristen en de helft Bruggelingen over de vloer. Kris zal ons in het begin heel goed begeleiden; zo ga ik samen met hem de brouwers bezoeken. Of we veel zullen veranderen? Niet zo heel veel. Het is een prachtige zaak op zich. Mogelijk zullen we de hapjeskaart wel wat aanpassen en Jannetien, die een achtergrond heeft in de modesector, zal wel wat nieuwe elementen in het interieur aanbrengen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier