Nieuwe eigenaar en toekomst voor Kasteel Vanreybrouck maar… “Veel duurder dan 400.000 euro”

Benedict Lantsoght, op de foto samen met dochter Anouck, is de nieuwe eigenaar van het Kasteel Vanreybrouck. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het al jarenlang leegstaande en verkrotte kasteel Vanreybrouck in Moerkerke krijgt eindelijk een nieuwe toekomst. Dit neoclassicistische landhuis uit 1838 werd aangekocht door ondernemer Benedict Lantsoght. Voor een prikje? “Neen hoor, het was duidelijke dat de werkelijke kosten veel hoger lagen”, lacht de nieuwe eigenaar. “Toch was ik er erg door gecharmeerd. Ik vond het spijtig dat zo’n mooi gebouw stond te verloederen en zal het nu volledig in ere herstellen.”

De verloederde toestand van het Kasteel Vanreybrouck, op de hoek van de Middelburgsesteenweg en de Nieuwdorpstraat, is al lang een doorn in het oog bij de Moerkerkenaars, de passanten én bij alle liefhebbers van waardevol bouwkundig erfgoed. Voor die mensen is er goed nieuws: Van der Build van vastgoedkantoor Dewaele slaagde er uiteindelijk toch in een koper te vinden voor dit historische bouwwerk. Ondernemer Benedict Lantsoght (55) is de nieuwe eigenaar van het Kasteel Vanreybrouck.

Koop eens een kasteel…

Benedict Lantsoght heeft na 20 jaar zijn parketfabriek voor exclusieve houten vloeren een goed jaar geleden verkocht aan de Groep Joris Ide en legt zich nu samen met zijn dochter Anouck toe op totaalprojecten en renovatie van historische gebouwen. “Ik woon zelf in Moerkerke, niet in het centrum van het dorp maar in een oude hoeve die ik renoveerde, en telkens ik langs dit kasteeltje passeerde had ik datzelfde gevoel. Dit historische bouwwerk gaat kapot”, vertelt nieuwe eigenaar Benedict Lantsoght. “Ik zag dan in de krant dat het te koop stond. Toen moest ik wat lachen met de titels in de kranten, zoals ‘koop eens een kasteel voor 400.000 euro’. Het was natuurlijk wel heel erg duidelijk dat de werkelijke kosten om dit kasteel gebruiksklaar te maken véél hoger liggen. Maar toch trok het me aan. Er zijn veel mensen die klagen hoe erg het wel niet is maar ik nam me voor om minstens de mogelijkheden te bekijken.”

Al vlug begreep ik welke ravage de vorige eigenaars hier hadden aangericht

“Ik liet me rondleiden en al vlug begreep ik wat voor ravage de vorige eigenaars (een moeder en dochter uit Knokke-Heist die intussen bekend staan als een oplichtersduo en die failliet werden verklaard, red.) hier hadden aangericht. Ze hadden geen enkel respect voor de vele waardevolle schouwen, mouluren en andere historisch elementen. Ik heb al vlug met architect Filip Verbeke contact gezocht met de mensen van Onroerend Erfgoed en Monumenten en ik verzekerde hen dat ik er veel voor over had om alles in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Nog voor ik zeker was dat ik het zou verwerven, heb ik zelfs al bepaalde bouwinbreuken uit het verleden laten rechtzetten op mijn kosten om het dossier te deblokkeren. Zo heb ik het hele pand wind- en waterdicht laten maken. Ik besef dat het geen klein werk is maar zal er alles aan doen om dit gebouw volledig in ere te herstellen. Daarbij ga ik zelfs verder dan de minimumvereisten.”

Groepspraktijk

Om de verkoop af te ronden moesten ook de curator en dus de schuldeisers betrokken worden, want het gebouw werd verkocht vanuit een faillissement van de vorige eigenaars. De nieuwe eigenaar zal het pand niet zelf bewonen, maar denkt het te verhuren als locatie voor een medische of paramedische groepspraktijk. “Ik weet dat er veel vraag is naar locaties waar verschillende medische disciplines samen kunnen gehuisvest worden. Ik denk aan vijf praktijken met een gezamenlijk secretariaat. In de omgeving zijn er immers nog niet veel zo’n groepspraktijken en Moerkerke is goed bereikbaar vanuit zowel Knokke-Heist, Brugge als Maldegem”, verduidelijkt Benedict Lantsoght.

Het kasteel dat nu bekend staat als Kasteel Vanreybrouck werd in 1838 gebouwd en in 1910 werd het in opdracht van de latere Moerkerkse burgemeester Edmond Vanreybrouck, die er dus ook zijn naam aangaf flink uitgebreid. Het kasteel heeft een perceeloppervlakte van 2.303 vierkante meter en een bewoonbare oppervlakte van ongeveer 650 vierkante meter. Voor hoeveel het verkocht is, willen het vastgoedkantoor en de eigenaar niet kwijt. Maar het is wel duidelijk dat er bovenop de aankoopprijs van 400.000 euro nog héél wat renovatiekosten komen om het gebruiksklaar te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier