Nieuwe directeur Vormingplus: “We willen kansengroepen aantrekken”

Nathalie Van Leuven voor Vormingplus in de Wandelweg in Kortrijk. (Foto EDB)
Redactie KW

Nathalie Van Leuven (38), die van Antwerpen afkomstig is maar al 15 jaar in Kortrijk woont, is de nieuwe directeur van Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen.

Nathalie Van Leuven volgde Bart Noels op. Hij leidde de socio-culturele organisatie sinds september 2014. Ze is juriste en studeerde rechten in Antwerpen en later in Leuven. Ze leerde haar man Nicolas Cloet kennen. “Ik kreeg de kans om te doctoreren in mensenrechten aan Kulak. Mijn man was graag naar West-Vlaanderen teruggekomen en zo kwamen we in Kortrijk terecht.”

In Kulak gaf Nathalie ook werkcolleges aan studenten. Daarna was ze zes jaar auditeur bij de Raad van State. “Dat was een zuiver juridische functie waar je wetten en uitvoeringsbesluiten van de regering toetst aan de grondwet en andere verdragen. Ik heb dit graag gedaan, maar voelde toch een sterke drang om mensen te ontmoeten en met mijn beide voeten in het maatschappelijk veld te staan”, zegt Nathalie.

Ze maakte de overstap naar de sociale sector, eerst met een jaar als vervangend directeur van SST (Samen Sociaal Tewerkstellen), de koepel van de sociale tewerkstelling en later in een directiefunctie in een sociale werkplaats in Gent. Vormingplus leerde ze kennen door er zelf cursussen te volgen. “Hoewel ik zelf toch veel in en tussen de boeken gezeten had, kon ik hier cursussen volgen waardoor mijn wereld verruimd werd. Ik was sterk onder de indruk van wat ik hier hoorde en leerde.”

Kookwerkgroepje

Tussen haar drukke bezigheden door probeert Nathalie nog wat tijd te maken voor hobby’s. “Sinds ik in Kortrijk kwam wonen, volg ik Quickfit, dat is conditietraining en wordt georganiseerd door stad Kortrijk. Als er geen training is, gaan ik met vriendinnen lopen. Dat doet me veel deugd. Ik ben een fervente boekenlezer, maak tijd voor mijn man en mijn twee kinderen, ga graag eens uit eten of trek naar een toneelvoorstelling die blijft hangen.”

“We vonden dat het niet slecht zou zijn om elkaar beter te leren kennen in zaken die ons binden”

Nathalie maakt vanuit haar engagement in de sociale economie ook deel uit van de raad van bestuur van Effect. Op de Lange Munte organiseert Nathalie samen met Lies Vandemaele ook enkele keren per jaar een kookwerkgroepje voor vrouwen van verschillende culturen. “We hadden al langer het gevoel dat je aan de schoolpoort wel eens iets zegt tegen elkaar, maar er is toch weinig interactie tussen verschillende culturen. We vonden dat het niet slecht zou zijn om elkaar beter te leren kennen in zaken die ons binden. Nederlands leren en praattafels zijn er al, maar dit alles vindt overdag op weekdagen plaats. Wij organiseren het kookwerkgroepje op zaterdagvoormiddag, zodat zoveel mogelijk mensen met verschillende achtergronden samen in contact kunnen komen.”

Samenwerken

Bij Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen klopt het plaatje volledig voor Nathalie, die veel interesse heeft voor het maatschappelijke. Ze wil iedereen in de streek aan zijn trekken laten komen. “Meestal kennen mensen ons via het reguliere aanbod. Ik wil ook kijken hoe we mensen uit kansengroepen kunnen aantrekken om hen te versterken.” Nathalies persoonlijk engagement loopt samen met zaken die Vormingplus betracht.

“Er zijn cursussen en debatten rond persoon en relatie, rond maatschappij en milieu, rond filosofie en zingeving, kunst en cultuur , creatieve en digitale vormingen. Daarnaast worden projecten georganiseerd die mensen verbinden en zijn er tal van vormingen om mensen in armoede te versterken. We werken samen met verschillende partners en organisaties. “Het is ongelofelijk welke mooie dingen je kan neerzetten en hoeveel je kan bereiken als je samenwerkt,” besluit Nathalie.

Dag van de stilte

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen organiseert op zondag 29 oktober van 9 tot 17.30 uur in Fatima in Heule een Dag van de Stilte met een mix van workshops en allerhande activiteiten. Je kan een ochtendwandeling doen, een labyrint lopen, meditatief boogschieten, lezingen en meditaties meemaken, of je kan er de muziek van de stilte horen door klankschalen of cello. Gasten als Jeanne Devos, Réginald Moreels, Warda El-Kaddouri en Kristin Verellen vertellen over het belang van stilte in hun leven. Het dagtarief bedraagt 25 euro. Info en inschrijving: http://vormingplusmzw.be/ via Dag van de Stilte of op 056 26 06 00.

(Els Deleu – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier