Nieuwe Damse bierpatersgilde zoekt bierliefhebbers

Initiatiefnemer Johan Dessein: "Ik vind dat bieren soms beter passen bij een maaltijd dan wijn." © EV
Redactie KW

Op vrijdag 22 maart om 19 uur wordt in Damme een nieuwe themagroep boven de doopvont gehouden. ‘De Damse Bierpatersgilde’ is een initiatief van VtbKultuur-voorzitter Johan Dessein: “Dit is meteen een uitnodiging aan alle bierliefhebbers om ons te vervoegen.”

“Het jaarthema van VtbKultuur is Smaak en dit nieuwe initiatief past daar perfect in”, verduidelijkt Johan. “We merkten dat er toch heel wat interesse bestaat in een biergilde, onder meer bij oud-leden van het ter ziele gegane Dams Biergenootschap. Met VtbKultuur willen we nu deze draad weer oppikken vanuit dit jaarthema. Onder het motto ‘Een nieuwe lente, een nieuw bierleven’ richten we met deze themagroep onze pijlen op het verkennen, proeven, vergelijken, cultiveren en genieten van bieren van Vlaamse bodem en natuurlijk ook ons eigen Damme.”

Proeven en genieten

Ook verkenningstrips naar het buitenland sluit Johan niet uit. “Ons programma zal onder meer bestaan uit brouwerijbezoekjes om bij te leren en we strikten alvast een begenadigd bierkundige die bereid is om zijn kennis met ons te delen. Alles is mogelijk, zolang het maar leuk en leerrijk is. Natuurlijk is water drinken voor onze gezondheid het beste, maar je kan niet altijd water drinken”, lacht de bierliefhebber.

“Zelf vind ik bieren soms beter passen bij een maaltijd dan wijn. Het bevordert zeker de spijsvertering, maar verzoent ook bitter met zoet en zout. Ook de aroma’s van onze Vlaamse keuken kunnen best worden geassocieerd met bieren. Verder staan de harmonie en de samenhorigheid centraal bij het proeven van bieren en vooral het genieten met mate, maar regelmatig. Dat stelt deze vereniging dan ook voorop in de doelstellingen. De themagroep rond bieren is bovendien een perfect begin en afsluiter van vele bijeenkomsten, het verzoent geest en lichaam in een wanordelijke wereld. Het komt uiteindelijk allemaal neer op ‘Bieren plezieren’.”

Natuurlijk is water drinken het beste voor onze gezondheid, maar je kan niet altijd water drinken

De officiële startavond van De Damse Bierpatersgilde staat open voor alle geïnteresseerden. De avond vindt plaats in het proeflokaal van de artisanale brouwerij in Sijsele, waar Tony en Kristel Traen de gekende Vivenbieren brouwen. “We worden er ingeleid in de biergeheimen van het huis, laten ons op sleeptouw nemen door de brouwers en worden daarna verleid tot een proevertje. Daarna bepalen we met open vizier de toekomst van onze Bierpatersgilde.”

Veilig naar huis

Johan benadrukt het belang van een eventuele bob én het feit dat de brouwerij met het openbaar vervoer bereikbaar is: “De bushalte bevindt zich op 120 meter. Met de Avondlijn kan je achteraf terugkeren naar het station van Brugge om verdere bestemmingen te bereiken. In Sijsele rijdt er een bus om kwart voor het uur richting Brugge. Richting Damme en andere deelgemeenten rijden bussen op ieder half uur. Iedereen is welkom, dus breng gerust ook vrienden mee”, besluit de ‘Damse Bierpater’ enthousiast. (Elke Van de Kerckhove)


Vooraf aanmelden kan via johandessein@hotmail.com of 0496 50 66 53. Deelname aan deze opstart kost 10 euro en betaal je via IBAN BE51 0000 2582 7662 van VtbKultuur Damme (mededeling ‘Biergilde’). Afspraak op 22 maart om 19 uur in de Brouwerij in Stationsstraat 89, Sijsele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier