Nieuwe crisisopvang in Kortrijk opent de deuren

Leden van het OCMW en de Leerwerkplaats. © JVGK
Axel Vandenheede

Begin december heeft Kortrijk opnieuw een volwaardige crisisopvang: in de Brugsestraat opent dan een gebouw met negen kamers waar in totaal 10 personen een tijdelijk onderkomen kunnen vinden. Kostenplaatje: 600.000 euro.

In Kortrijk heb je verschillende soorten opvang: de nachtopvang in de Tuighuizenstraat is een initiatief van CAW Zuid-West-Vlaanderen en OCMW Kortrijk, terwijl de crisisopvang en de doorgangswoningen door het OCMW worden georganiseerd. “Nachtopvang zegt het zelf”, aldus OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A). “Bij crisisopvang worden mensen opgevangen die zich in een crisissituatie bevinden en enkele weken of maanden onderdak nodig hebben. Doorgangswoningen, tot slot, wijzen we voor zes maanden tot een jaar toe aan gezinnen.”

Studio mogelijk

“Wat crisisopvang betreft zaten we de afgelopen periode een beetje in woelig water: in de Handboogstraat hadden we een aantal kamers, maar die waren uitgeleefd. Even dachten we aan renovatie, maar we stapten van dat idee af. We zijn dan op het gebouw in de Brugsestraat gebotst en dat pand werd volledig gerenoveerd door de Leerwerkplaats van het OCMW. Zij hebben in samenwerking met onze dienst Facility goed werk geleverd. Tijdens die renovatiewerken is de crisisopvang naar de hoekhuizen van het Achturenhuis in de Spoorweglaan verhuisd, waar we over een achttal kamers beschikten.”

De nieuwe crisisopvang is gevestigd in de Brugsestraat 34.
De nieuwe crisisopvang is gevestigd in de Brugsestraat 34.© JVGK

Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen. Op het gelijkvloers zijn er twee eenpersoonskamers waar ook mensen met een rolstoel terecht kunnen. Achter het gebouw is een hellend vlak voorzien, want de deur vooraan bereik je via een trapje. Verder is er ook een keuken. “Op de eerste en tweede verdieping zijn de andere kamers ingericht. Op de eerste verdieping kunnen we van twee kamers één maken door een tussendeur in de gang. Zo kan eventueel een gezin met kinderen opgevangen worden.”

15 euro per nacht

In de crisisopvang verblijven is niet gratis. “We vragen 15 euro per nacht om de kosten van gas, elektriciteit en internet te betalen. Mensen kunnen ook niet zomaar aankloppen in de Brugsestraat: zij kunnen enkel via doorverwijzing van het OCMW daar terecht.” OCMW Kortrijk is nu nog op zoek naar een naam voor de nieuwe crisisopvang. “Namen als ’34’ en ‘De Brug’ passeerden al de revue. Wie zelf een voorstel heeft, kan ons dat altijd laten weten”, besluit de OCMW-voorzitter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier