Nieuwe achtbaan voor Bellewaerde

Foto Belpark SA
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

In het bosrijke gedeelte van de Canadazone plant Bellewaerde in 2020 de bouw van een nieuwe achtbaan. De plannen zijn opmerkelijk, want eigenaar Companie des Alpes investeerde nog maar pas 17 miljoen euro in het nieuwe Bellewaerde Aquapark.

De plannen voor de bouw van een nieuwe rollercoaster blijken uit een bouwaanvraag die bij de provincie West-Vlaanderen werd ingediend. Daarin wordt de nieuwe attractie beschreven als “een familiecoaster die deels boven land en deels boven het water, Bellewaerdevijver zal plaatsvinden.” In de bouwaanvraag werd ook al een traject uitgestippeld en de attractie kreeg al een voorlopige naam: Canadacoaster. De achtbaan zou komen in het themagedeelte Canada, tussen de Piratenboot en de verblijven van de amoerluipaarden. Het apeneilandje, waar momenteel de doodshoofdaapjes verblijven, zou plaats bieden aan het schuilhokje en de verharding voor de nieuwe rollercoaster. Wat meteen opvalt in de plannen van de Canadacoaster is dat de attractie geen volledig rond circuit heeft. De rit begint met een zeventien meter hoge liftheuvel, gevolgd door een parcours met bochten en heuvels. Het stationsgebouw, met garage en technische ruimte bij voorzien, is centraal in het perk voorzien. “Over land is het de bedoeling dat de mensen zo veel mogelijk de bomen doorkruisen”, klinkt het verder in de bouwaanvraag. “Hiervoor zal Bellewaerde de begroeiing verdichten door bijkomende aanplanting van bomen en struikgewas om van deze attractie een echte natuurbeleving te maken. Bij de bouw moeten een klein aantal bomen gerooid worden. De attractie zal besteld worden bij internationaal gerenommeerde fabrikanten in de attractiebouwwereld. Het toevoegen van deze nieuw attractie past volledig binnen de activiteiten van het recreatiepark Bellewaerde.”

Investeringen

“Het klopt dat we een bouwaanvraag ingediend hebben voor een nieuwe coaster in 2020, maar op dit moment is de aanvraag in vergunningsfase, dus kan ik daar niet veel meer over zeggen”, zegt woordvoerder An De Ridder van Bellewaerde. “De betrokken instanties krijgen van ons de tijd om die aanvraag te bekijken. Als de vergunningsfase afgerond is, zullen we zeker meer daarover communiceren. Het is jammer dat de aanvraag is uitgelekt, dat was niet de bedoeling.”

Het is jammer dat de aanvraag is uitgelekt, dat was niet de bedoeling

Het is wel opvallend dat er de laatste jaren stevig geïnvesteerd wordt in Bellewaerde, met achtereenvolgens Jungle Mission (2011), Huracan (2014), Dawson Duel (2017) en Bellewaerde Aquapark (2019), terwijl de jaren voordien amper vernieuwing te zien was in het park. Pretparkkenners hebben echter een verklaring daarvoor. “Companie des Alpes (CDA), de Franse investeringsmaatschappij die eigenaar is van Bellewaerde, heeft recent een aantal van de parken in haar portefeuille verkocht”, zegt Juan Martínez van pretparken.be. “Wellicht met de bedoeling om slechts een beperkt aantal parken over te houden en daarin serieus te investeren. Dat is niet officieel, maar wel wat rondgaat bij de pretparkfans.

Walibi

Die stelling wordt bevestigd door de grote investeringen die gepland zijn in Walibi Belgium, ook eigendom van CDA. “Daar werd in 2017 aangekondigd dat er in vijf jaar maar liefst 100 miljoen euro zal geïnvesteerd worden”, vervolgt Juan. “Ook in Parc Astérix en Walibi Rhône-Alpes in Frankrijk staan grote investeringen gepland. Het lijkt erop dat CDA voor al hun parken een ambitieus masterplan heeft opgemaakt. In het geval van Walibi Belgium werd daar duidelijk over gecommuniceerd, dus is het een beetje vreemd dat ze dat in Bellewaerde niet doen. Anderzijds is Walibi wel het Belgische sterpark van CDA en Bellewaerde eerder een zusterpark. Vermoedelijk willen ze ook niet communiceren om de aandacht niet af te leiden van het aquapark dat deze zomer opent.”

foto Bellewaerde
foto Bellewaerde

Bij de pretparkfans wordt de nieuwe rollercoaster alvast met enthousiasme onthaald, al hadden sommigen liever een ‘woodie’, een houten achtbaan zoals Heidi The Ride in Plopsaland gezien. “Dat zou goed passen in het Canadathema. Op de plannen die nu voorliggen, maakt men gewag van een metalen constructie, maar met houten decoratie. Zoals het er nu uitziet, zie ik wel veel gelijkenissen met de Heidi: een achtbaan zonder loopings die ook voor jonge kinderen toegankelijk zal zijn. Daarmee doet Bellewaerde haar imago van familiepretpark alle eer aan. Het park is uniek in de zin dat ze attracties combineren met natuur en dieren, wat de pretparkfans wel weten te appreciëren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier