Nieuw politiekantoor in Bredene moet efficiëntie verhogen

Korpschef Erik van Parys, burgemeester Peter Breemersch (De Haan) en burgemeester Steve Vandenberghe (Bredene) schaarden zich maandag letterlijk en figuurlijk rond het nieuw te bouwen hoofdcommissariaat. © Foto MM
Redactie KW

De politiezone Bredene/De Haan neemt er in 2020 zijn intrek in.

Na vele jaren van onderhandelen en tig onhaalbare voorstellen krijgt de politiezone Bredene/De Haan in 2020 een nieuw commissariaat aan het Centrumplein in Bredene. Het nieuwe gebouw komt op de ‘paardenweide’ aan de zijkant van het bestaande politiekantoor en zal zo’n 3,6 miljoen euro kosten.

Burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene gaf het maandag tijdens de voorstelling van het nieuw te bouwen hoofdbureau ootmoedig toe: “Dit project heeft heel wat masseerwerk gevergd. Collega-burgemeester Peter Breemersch en ik zaten vrij snel op dezelfde golflengte, maar de inplanting van het nieuwe commissariaat in Bredene lag begrijpelijkerwijs erg gevoelig in De Haan.”

Zonechef Erik van Parys verzekerde daarom meteen dat er aan de werking van de politiezone niks zal wijzigen. “De inwoners van Bredene, De Haan en Wenduine zullen geen hinder ondervinden van de vooral interne reorganisatie, die het nieuwe commissariaat met zich mee zal brengen.

Weet echter dat de politiezone al sinds 2002 vragende partij is voor een grotere vestiging op een locatie. Tal van plannen passeerden de voorbije jaren de revue. Sinds de politiehervorming zitten onze diensten verspreid over verschillende locaties. Dat is verre van ideaal voor een goede werking en optimale organisatie. Een deel van het personeel is nu gehuisvest in De Haan, een ander deel in Bredene en dan is er nog een wijkbureau in Wenduine. Geen enkele locatie was echter groot genoeg om iedereen samen in onder te brengen.

Belangrijke verzuchting van het personeel ingewilligd

Dankzij dit nieuwe hoofdbureau wordt een belangrijke verzuchting van het personeel ingewilligd. Er was al jaren een chronisch plaatsgebrek en twee grote vestigingen die zo ver uit mekaar liggen, zorgden voor heel wat praktische problemen en veel heen- en weer rijden.”

Dat uiteindelijk werd gekozen voor een nieuwbouw naast het bestaande politiekantoor in Bredene is louter door budgettaire overwegingen ingegeven, verzekert de korpschef. “Hierdoor kan het huidige kantoor verder gebruikt en kan ongeveer een derde bespaard op de kosten voor het nieuwe gebouw”, ligt burgemeester Peter Breemersch van De Haan toe. “De grond werd aangekocht door het gemeentebestuur van Bredene waarna een gratis opstal werd gegeven aan de politiezone. Een inspanning waarvoor we Bredene dankbaar zijn.”

“Het bureau is dus louter door omstandigheden in Bredene terechtgekomen“, bevestigt burgemeester Steve Vandenberghe. “De eigenlijk locatie is voor ons trouwens altijd van ondergeschikt belang geweest. Samen met collega Breemersch heb ik vooral gezocht naar de beste oplossing. We hebben ook altijd het eigenbelang van onze respectieve gemeenten aan de kant geschoven. Wel van belang was het prijskaartje. Het project moest financieel haalbaar blijven, in de wetenschap dat onze beide gemeenten nog heel wat andere prioriteiten hebben. De afstand tussen Bredene, De Haan en Wenduine is bovendien niet dramatisch groot. En ons uitgangspunt was dat de dienstverlening er niet onder mocht lijden”, aldus Erik Van Parys.

2020

Nu de bouwvergunning afgeleverd is, kan vrij snel gestart met de werken, die zo’n 3,6 miljoen euro zullen kosten. Aannemer Vuylsteke-Eiffage uit Meulebeke houdt rekening met 202 werkdagen, waardoor de oplevering ergens in 2020 mag verwacht. En de politiezone meteen aan het herschikken van de manschappen kan beginnen.

“Onze zone telt vandaag zo’n 110 medewerkers. Het is de bedoeling dat alle operationele diensten onderdak vinden in het nieuwe gebouw, wat onder meer zal moeten zorgen voor een efficiëntere samenwerking tussen de interventiediensten, de recherche en de dienst jeugd & gezin”, aldus Van Parys.

“Het bestaande kantoor in Bredene zal na een aantal aanpassingen ingenomen worden door de wijkdienst Bredene en de staf- en administratieve diensten. Het publiek zal daar in principe niet meer moeten zijn. Op de huidige locatie in De Haan blijft er uiteraard een lokaal onthaalpunt met ruime openingsuren (zoals dat nu het geval is). De wijkdienst De Haan zal daar onveranderd ondergebracht worden. Ook het kantoor Wenduine met zijn wijkinspecteurs zal elke ochtend (tijdens de weekdagen) open blijven.”

Geen luxe

Het nieuwe commissariaat wordt volgens de korpschef een sober, strak en eigentijds gebouw, aangepast aan de noden van de tijd. “Door allerlei nieuwe wetgeving moet je als politie zaken voorzien, die vroeger niet aan de orde waren. Grotere cellen bijvoorbeeld omdat de gerechtelijke aanhoudingstermijn opgetrokken is van 24 naar 48 uur. Video- en verhoorlokalen (ook specifiek voor het verhoor van minderjarigen), ruimtes voor overleg tussen de advocaat en zijn aangehouden cliënt, een lokaal voor slachtofferbejegening, fouilleruimtes, jeugdcellen voor minderjarigen, line up- en confrontatielokalen, kleedkamers voor het personeel die voldoen aan de opgelegde normen,…

Ook technische ruimtes, bijvoorbeeld om vingerafdrukken te nemen, een tapkamer, een vergaderruimte,… zijn vandaag noodzakelijk. En uiteraard hebben we ook rekening gehouden met ecologische overwegingen en veiligheids- en toegankelijkheidsaspecten”, besluit de korpschef.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier