Nieuw gedenkteken voor slachtoffers van WO I in Deerlijk

De vijf kinderen die in Sint-Lodewijk het kunstwerk onthulden: Marie en Elena Vandenbroucke, Nenne en Myrddin Lybeer en Eyoas Bockelandt met bij hen José Vandenbroucke, de schrijver van '100 jaar later'. © MVD
Redactie KW

De herdenkingen van Wapenstilstand werden tot in de puntjes verzorgd. In Sint-Lodewijk en in het centrum prijkt een nieuw gedenkteken voor de slachtoffers van de Groote Oorlog. Een kunstwerk gemaakt door kinderen. Ook een gedicht ‘100 jaar later’, geschreven door José Vandenbroucke, is er vereeuwigd.

Tijdens de kerkelijke plechtigheden werden beelden geprojecteerd over de oorlogsmiserie. Kinderen brachten klaprozen en kaarsen aan en lazen teksten. Pastoor Marc Messiaen had het in zijn homilie over de hoop en vraag naar vrede.

Aan de vredesmonumenten opende burgemeester Claude Croes zijn toespraak met het in herinnering brengen van de verschillende initiatieven die het voorbije jaar werden georganiseerd. “Dit is niet alleen een herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog, maar ook een oproep naar blijvende vrede. Op zeer veel plaatsen in de wereld zijn er herdenkingsplechtigheden. Ik hoop oprecht dat de oproep naar vrede aandacht blijft krijgen, ook vanaf 2019.”

78 slachtoffers

Voorzitter Bruno Dhaene van de Nationale Strijdersbond lichtte het tot stand komen van het kunstwerk toe. “Gebaseerd op een totaalontwerp van het Deerlijkse keramiekatelier Terra kwam het kunstwerk tot stand dankzij de medewerking van de leerlingen uit de vijfde leerjaren van alle Deerlijkse scholen. Dit werk, bestaande uit 78 klaprozen en evenveel madeliefjes, staat symbool voor de 78 Deerlijkse slachtoffers uit de Groote Oorlog.”

Kinderen en jongeren lieten 79 witte ballonnen de vrije loop. Bruno Dhaene: “Er zijn er 78 voor de Deerlijkse slachtoffers en één ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de gewapende conflicten die na de Groote Oorlog volgden en voor de wereldvrede in het algemeen.”

100 jaar later

Naast het kunstwerk prijkt een gelegenheidsgedicht. De titel ‘100 jaar later’ spreekt voor zich. Na de onthullingen en het ‘te velde’ was er een optocht door het centrum. De voorzitter dankte de grote groep aanwezigen en allen die meewerkten aan de herdenking. Onder de aanwezigen tijdens de receptie ook oud-strijder Paul Benoit (98). (MVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier